mn

Contribuția de cogenerare, o taxă plătită de toți consumatorii în factura la electricitate, a fost redusă cu 16% de ANRE

Contribuția pentru cogenerare eficientă, o taxă plătită în facturi de toți consumatorii de energie electrică, pentru a se susține unii producători de energie termică, a fost redusă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a adoptat în ultima parte a lunii iunie odinul cu nr 131/2020, care stabilește noua valoare  a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență. Aceasta este, mai nou, de 1,61 bani/kWh, nivel care a intrat în vigoare la data de 1 iulie.

Anterior, nivelul acestei contribuții era de 1,93 bani/kWh, așadar, de la data de 1 iulie, prin ordin ANRE, această contribuție a fost redusă cu 16,5%.

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată.

Reducerea contribuției pentru cogenerare a fost anunțată de premierul Orban în ultima zi a lui iunie, într-o vizită pe care a făcut-o pe platfoma producătorului de aluminiu Alro Slatina.

„Lucrăm la o modificare legislativă prin care avem în vedere diminuarea așa-numitei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor (de fapt a centralelor – n.r.) de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut artificial prețul energiei electrice atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită pentru că de cei aproape 2 miliarde de euro care au fost colectați în toată această perioadă (din 2010 încoace – n.r.), foarte puțini bani au fost folosiți pentru investiții în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, a spus Orban, citat de profit.ro.

Circa 40 de centrale beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.