Contribuția de cogenerare, o taxă plătită de toți consumatorii în factura la electricitate, a fost redusă cu 16% de ANRE

Contribuția pentru cogenerare eficientă, o taxă plătită în facturi de toți consumatorii de energie electrică, pentru a se susține unii producători de energie termică, a fost redusă de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a adoptat în ultima parte a lunii iunie odinul cu nr 131/2020, care stabilește noua valoare  a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență. Aceasta este, mai nou, de 1,61 bani/kWh, nivel care a intrat în vigoare la data de 1 iulie.

Anterior, nivelul acestei contribuții era de 1,93 bani/kWh, așadar, de la data de 1 iulie, prin ordin ANRE, această contribuție a fost redusă cu 16,5%.

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată.

Reducerea contribuției pentru cogenerare a fost anunțată de premierul Orban în ultima zi a lui iunie, într-o vizită pe care a făcut-o pe platfoma producătorului de aluminiu Alro Slatina.

„Lucrăm la o modificare legislativă prin care avem în vedere diminuarea așa-numitei taxe pe cogenerare. În prețul curentului electric este inclusă o taxă care a fost instituită cu obiectivul de a finanța investiții în modernizarea combinatelor (de fapt a centralelor – n.r.) de producere a energiei electrice și termice în sistem de cogenerare, taxă care a crescut artificial prețul energiei electrice atât pentru consumatorii industriali, cât și pentru consumatorii casnici și care nu a avut utilitatea pentru care a fost gândită pentru că de cei aproape 2 miliarde de euro care au fost colectați în toată această perioadă (din 2010 încoace – n.r.), foarte puțini bani au fost folosiți pentru investiții în capacități moderne și eficiente de cogenerare”, a spus Orban, citat de profit.ro.

Circa 40 de centrale beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *