Contractele bilaterale de vânzare de certificate verzi, ameninţate cu dispariţia, rămân în vigoare. Enel şi CEZ sunt principalii beneficiari ai reglementării

Prevederea din proiectul de modificare a legislaţiei pentru energia regenerabilă care obliga furnizorii de energie să cumpere cel puţin jumătate din necesarul de certificate verzi de pe piaţă a fost modificată astfel încât contractele bilaterale aflate în curs să nu fie afectate. Prevederea avantajează în principal CEZ şi Enel, companii care erau cele mai afectate dacă se păstra varianta iniţială. Legea urmează să intre la vot final în Camera Deputaţilor.

Deputaţii din Comisiile de Industrii şi Servicii şi de Mediu au decis să ajusteze prevederea referitoare la obligaţia furnizorilor de a cumpăra 50% din certificatele verzi de pe piaţa centralizată, despre care se discuta până acum în proiectul a legii de aprobare a OUG 24/2017, care la rândul ei completează legea veche, 220, referitoare la schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile.

 

Săptămâna trecută, deputaţii din Comisia pentru Industrii şi servicii veniseră cu amendamentul ca 50% din cantitatea de certificate verzi care trebuie achiziţionată de furnizorii de energie electrică de la produducătorii din regenerabile va trebui achiziţionată de pe piaţa anonimă organizată de OPCOM.  Potrivit unor surse apropiate situaţiei, reprezentanţii ANRE au propus azi un amendament prin care furnizorii trebuie să cumpere 50% din cantitatea de certificate verzi de pe bursa, dar acest procent se va aplica doar la cantitatea rămasă după ce îşi onorează contractele bilaterale. Deputaţii din cele două comisii ar fi fost de acord cu amendamentul, care va intra la vot final în Cameră.

În forma iniţială, obligaţia ar fi afectat atât unii producători de energie din surse regenerabile, cât şi unii furnizori mari de energie electrică. Iată de ce.

Până acum, mare parte dintre certificatele verzi care trebuia vândute de producători, respectiv cumpărate de furnizori, au fost tranzacţionate, unele chiar pe platforma OPCOM, prin contracte bilaterale, încheiate pe termen lung, în avans.

În condiţiile în care apărea această prevedere în forma iniţială, unele contracte, deja semnate şi aflate în derulare,urmau să nu mai poată fi onorate. Pe de o parte, producătorii nu mai puteau onora contractele de vânzare de CV pentru că ar fi fost obligaţi să le pună pe OPCOM iar, pe de cealaltă parte, furnizorii nu le-ar mai fi putut cumpăra prin aceste contracte, pentru că şi ei trebuia să le cumpere tot de pe OPCOM.
Alături de producători, indirect, afectaţi ar fi fost fi doi mari furnizori de energie electrică, CEZ şi Enel. Aceştia au şi capacităţi de producţie în regenerabile, mai ales parcuri eoliene (CEZ are chiar cel mai mare parc de uscat din Europa, în Dobrogea), şi aveau încheiate contracte bilaterale intra-grup de vânzare/cumpărare de CV, între operatorul parcului şi furnizor, ambele deţinute de acelaşi grup. Cele două companii operează peste 1.000 MW instalaţi în eolian în România

Acum, după amendarea acestor obligaţii, cele două companii vor putea să-şi menţină contractele intra-grup, prin care cumpărau energia produsă de propriile parcuri eoliene, dacă prevederea va fi şi votată în final de Plenul Camerei Deputaţilor.

România are capacităţi de energie regenerabilă de circa 5.000 de MW care primesc certificate verzi, plătite apoi de consumatori, prin facturi, din care 3.105 MW eoliene, 1.360 MW fotovoltaice, 342 MW hidro şi 142 MW biomasă şi biogaz.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *