Contract de anvergură atribuit de Petrom pentru sondele din Marea Neagră: 70 de milioane de dolari

GSP Offshore, parte din Grup Servicii Petroliere, companie controlată de Gabriel Comănescu, a câştigat un contract cadru pentru prestări de servicii în Marea Neagră pentru OMV Petrom, potrivit unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Contractul cadru atribuit de compania petrolieră se referă la „Servicii de foraj marin cu platformă autoridicătoare (jack-up) pentru zăcămintele de hidrocarburi operate de catre OMV Petrom SA în Marea Neagră”, şi are o valoare de circa 70,7 milioane de dolari.

Contractul a fost câştigat în urma unei livitaţii deschise, la care a participat o singură firmă, care l-a şi primit, lucru oarecum previzibil, dat fiind că firma lui Comănescu este partener tradiţional al Petrom şi are deja infrastructura necesară foarte aproape de zăcămintele din Marea Neagră operate de Petrom.

Contractul prevede lucrări care se vor derula pe perioada a cinci ani, în special lucrări de întreţinere la sondele cu care OMV Petrom scoate ţiţei şi gaze din Marea Neagră. Compania petrolieră, momentan singura care extrage hidrocarburi din zona românească a platoului continental al Mării Negre, are aplasate 70 de sonde de extracţie conectate la cele şapte platforme

Contractul a picat cum nu se poate mai bine pentru GSP, dat fiind că situaţia financiară a companiilor controlate de Comănesacu nu este chiar roz.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Grup Servicii Petroliere a raportat pierderi de 287,16 milioane de lei la o cifră de afacerei de 124,86 milioane de lei în 2016. Este cel de-al doilea an în care compania plasată cândva în top Deloitte 500 cele mai mari companii din Europa Centrală înregistrează pierderi. În 2015, GSP SA a înregistrat pierderi nete de 185,52 milioane de lei. Vârful pierderilor înregistrate de societate a fost anul 2011, cu 307,31 milioane de lei.
Din 2008, când profitul net era de 177,30 milioane de lei şi până la pierderile din 2016, numărul angajaţilor companiei s-a înjumătăţit, de la 466 la 206 în 2016.

GSP este membru al GSP Holding, un furnizor de servicii integrate pentru industria de petrol și gaze care oferă servicii în domenii precum: foraj, construcții marine, shipping, aviație, șantiere navale, proiectare, logistică, catering, instruire, desfășurând operațiuni în întreaga lume. GSP are sucursale la Rotterdam, Singapore, Dubai, Moscova, Mexic, Tunisia, Valetta, Limassol, Istanbul și Milano.

Celelalte societăţi deţinute de Gabriel Comănescu sunt grupate în jurul Upetrom, companie care are ca obiect de activitate fabricarea utilajelor pentru extracţie şi construcţii. Situaţia este şi mai complicată aici: Upetrom 1Mai Ploieşti a intrat în insolvenţă la data de 11 august, la cerere. Compania a înregistrat pierderi timp de şapte ani consecutiv, iar datoriile se ridicau la 240 de milioane de lei, la sfârşitul anului 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *