Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG

Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului care modifică legea energiei, pus recent în dezbatere publică.

“În cazul clientului final casnic, în vederea emiterii facturii de regularizare, operatorul de distribuție are obligația de a asigura citirea indexului grupului de măsurare al clientului la un interval de timp de maxim 3 luni”, scrie în proiect.

Până acum, operatorii de distribuție aveau obligația de a citit contorul la maximum șase luni, dar, după cum s-a constatat după ce mai mulți clienți s-au plâns de facturi eronate, au fost situații în care citirile nu s-au făcut cu anii, iar clienții erau tarifați la consumuri estimate.

Interesant este că, înainte ca acestă prevedere cu citirea la maximum trei luni să apară în acest proiect de OUG, ANRE emisese un proiect de ordin în care stipula explicit că, pentru clienții obișnuiți – nu pentru prosumatori – citirea contorului se face la maximum șase luni.

“Intervalul de citire a indexului grupului de măsurare de către OR (operatorul de rețea-n.red.), în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat, poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depăşească 6 luni”, spusese ANRE.

În cazul în care OUG va fi adoptată în această formă, va fi în vigoare citirea la maximum trei luni, iar ANRE va modifica propriile reglementări în consecință.

În cazul în care operatorii de distribuție nu respectă termenele de citire a contorului sau în cazul în care nu pun la dispoziția clientului datele referitoare la consumul din trecut, vor fi obligați să plătească clienților compensații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *