Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României

Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul prag de 3.000 MW, potrivit datelor Transelectriva. Parcurile fotovoltaice au ajuns prima sursă de energie a țării.

2.896 MW era consumul național instantaneu de energie electrică din rețele la ora 13.56, potrivit datelor Transelectrica. Este vorba despre consumul din rețele, cel măsurat, consumul efectiv fiind mai mare cu, probabil, mai multe sute de MW la acea oră, fiind vorba despre autoconsumul prosumatorilor, care înlocuiesc astfel consumul din rețea cu ce produc din instalațiile fotovoltaice proprii – în momentul de față sunt instalați peste 1.500 MW la prosumatori.

Acest consum neverosimil de mic, de sub 2.900 MW este cel mai mic din ultimii opt ani, cel puțin, și au fost voci care au spus că, atunci când am stabilit un record negativ anterior de consum, de circa 3.900 MW instantaneu, acela era  cel mai mic din 2007 încoace. De altfel, consumul de azi ar putea fi cel mai mic consum de energie din istoria modernă a țării.

Acest record negativ de consum este al patrulea consecutiv înregistrat de la finalul lunii martie încoace. Precedentul a fost marcat chiar acum o săptămână, în duminica Floriilor, când s-a coborât la 3.636 MW.

Cum a stat Sistemul Energetic Național la ora cu acest consum infim? După cum vedeți în graficul Transelectrica de mai jos, la acea oră producția națională coborâse și ea la un nivel de 3.053 MW, iar România exporta energie electrică la o putere de 156 MW.

În premieră pentru România, parcurile fotovoltaice au fost prima sursa de energie electrică a țării la momentul cu cel mai mic consum, cu o putere debitatată în Sistemul Energetic Național de 933 MW, mai puțin decât s-a înregistrat altă dată, posibil și pentru că în multe zone din țară au fost și nori și pentru că în piața spot prețurile sunt zero sau negative. Centrala de la Cernavodă funcționează cu o singutră unitate, cealaltă fiind oprită programat pe toată perioada acestei minivacanțe, Hidroelectrica și-a redus substanțial producția, centralele pe cărbune au scăzut și ele, eolianul era aproape de zero, iar energia electrică din gaze era oricum la un nivel redus, în contextul în care cea mai mare centrală de acest fel, cea a Petrom de la Brazi, este oprită.

În trei intervale orare de la jumătatea zilei prețul energiei electrice în piața spot a fost negativ – o realitate a majorității zilelor de week-end de când s-a terminat iarna, iar în ora dinainte și cea de după prețul a fost zero.

 

1 Comment

  1. Consumatorii sunt speriați de facturile mari.
    Lumea face economie, din acest motiv se consumă puțin
    Daca se va reduce prețul pe kilowat, va creste și consumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *