Consumul mondial de cărbune a atins un nou record în 2022 şi va rămâne în apropierea acestui nivel şi în 2023, pe măsură ce creşterea puternică din Asia compensează pentru scăderile din SUA şi Europa, a anunţat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), informează Reuters, preluată de Agerpres.
Potrivit celui mai recent raport anual al IEA, consumul mondial de cărbune a crescut cu 3,3% până la 8,3 miliarde de tone. Această creştere a fost stimulată în primul rând de utilizarea cărbunelui în industria grea din China, India şi Asia de Sud-Est.
Atât anul acesta cât şi anul viitor, declinul uşor al consumului de cărbune pentru producţia de electricitate ar urma să fie compensat de creşterea consumului de cărbune în scop industrial, se mai arată în raportul IEA.
În prima jumătate a acestui an, IEA estimează că cererea globală de cărbune a crescut cu 1,5%, până la 4,7 miliarde de tone, graţie unei creşteri de 1% a consumului de cărbune pentru producţia de electricitate şi unui avans de 2% pentru utilizarea cărbunelui în scopuri industriale.
În primele şase luni ale acestui an, cererea de cărbune a înregistrat o scădere peste aşteptări în SUA şi Uniunea Europeană, cu un declin de 24%, respectiv 16%. În schimb, cererea de cărbune din partea primilor doi mari utilizatori, China şi India, a crescut cu peste 5%, ceea ce a contracarat scăderile înregistrate în alte părţi.
În 2023, China şi India ar putea să fie responsabile pentru aproape 70% din consumul mondial de cărbune, în timp ce SUA şi Uniunea Europeană ar putea fi responsabile pentru 10%. Comparativ, în urmă cu trei decenii SUA şi Europa erau responsabile pentru 40% din consumul mondial de cărbune.
„Cărbunele este cea mai importantă sursă de emisii de carbon din sectorul energetic, însă în Europa şi în SUA, creşterea energiei curate a pus utilizarea de cărbune într-un declin structural. Însă cererea rămâne una încăpăţânat de mare în Asia, chiar dacă multe din economiile din acea regiune şi-au majorat semnificativ capacităţile regenerabile”, a declarat directorul IEA pentru pieţe energetice, Keisuke Sadamori.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.