Consumul global de energie va crește până în 2050, devansând progresele pe partea de eficiență

Consumul global de energie este posibil să crească până în 2050 şi să devanseze progresele realizate pe partea de eficienţă energetică, a informat miercuri Administraţia Americană pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit EIA, creşterea populaţiei mondiale, majorarea capacităţilor manufacturiere şi standardele mai bune de viaţă vor contribui la majorarea consumului de energie. De asemenea, emisiile globale de CO2 din energie vor creşte până în 2050 în conformitate cu majoritatea scenariilor prezentate de EIA.

Resursele energetice care nu au la bază combustibili fosili, precum energia nucleară şi regenerabilele, vor produce mai multă energie până în 2050 dar cel mai probabil această creştere nu va fi suficientă pentru a reduce emisiile globale de CO2 care au legătură cu energia conform actualelor legi şi reglementări, susţine EIA.

Conform estimărilor EIA, capacităţile globale de producţie a energiei electrice ar urma să înregistreze o creştere cuprinsă între 50% şi 100% până în 2050, iar producţia de electricitate cu 30% până la 76%.

De asemenea, producţia de electricitate din surse regenerabile şi centrale nucleare ar urma să reprezinte până la două treimi din producţia globală de electricitate în 2050, susţine EIA.

Administratorul EIA, Joseph DeCarolis, a precizat că energia fotovoltaică şi cea eoliană vor înregistra cele mai mari creşteri când vine vorba de producţia de electricitate. În schimb, cărbunele şi gazele naturale ar urma să fie responsabile pentru 27%, respectiv 38% din capacităţile de producţie de electricitate în anul 2050, la jumătate faţă de situaţia din 2022.

De asemenea, vânzările de vehicule electrice ar urma să ajungă la două miliarde de unităţi în 2050, iar vârful în ceea ce priveşte vânzările de automobile cu motoare pe ardere internă ar urma să fie atins undeva între 2027 şi 2033, a adăugat Joseph DeCarolis.

Orientul Mijlociu şi America de Nord sunt aşteptate să îşi majoreze producţia şi exporturile de gaze naturale, ca răspuns la creşterea cererii mondiale, în timp ce Europa Occidentală şi Asia vor rămâne importatoare de gaze naturale. Cererea de energie venită din China, India, Asia de Sud-Est şi Africa va stimula producţia de petrol şi gaze naturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *