Consumul de gaze, carburanţi şi electricitate va scădea şi în acest an

Consumul de carburanţi, electricitate şi gaze naturale va continua să scadă în acest an, după declinul din primele şase luni, potrivit datelor prezentate de Petrom cu ocazia prezentării rezultatelor financiare, citate de Agerpres.

Pe piaţa gazelor, consumul estimat a fost mai mic cu 8% în primele şase luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit Petrom. Vânzările grupului au fost în scădere cu 2%.

‘Impactul creşterii preţului la gaze în urma liberalizării a fost contrabalansat în totalitate de noile taxe (aplicate din luna februarie a acestui an, ca urmare a liberalizării pieţei – n.r.)’, a spus Cristian Secoşan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de gaze şi energie.
Petrom a plătit în acest an 70 de milioane de lei în contul taxării suplimentare intrate în vigoare în februarie 2013, respectiv taxa de 60% din veniturile suplimentare rezultate la liberalizarea preţului gazelor din producţia internă şi taxa de 0,5% pe extracţia de ţiţei.

În ceea ce priveşte piaţa de electricitate, datele arată că românii au consumat mai puţin cu aproximativ 7%, iar producţia Petrom a scăzut cu 6%.

Vânzările de carburanţi au fost şi ele mai mici cu 8% la nivelul ţării, cea mai mare scădere, de 16%, fiind pe segmentul consumatorilor comerciali, adică firme. ‘O scădere masivă a consumului de carburanţi a venit în primul rând din zona construcţiilor şi apoi în domeniul transporturilor’, a explicat Secoşan.

În schimb, consumul de carburanţi al persoanelor fizice a stagnat. ‘De obicei, consumul privat creşte odată cu creşterea economică. Estimările arată că economia a crescut cu 2% în această perioadă, deci consumul privat încă nu şi-a revenit, prin urmare creşterea economică nu va fi pusă pe seama consumului, ci a exporturilor’, a precizat, la rândul său, CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net 2,393 miliarde lei, cu 18% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor publicate marţi de companie.

Vânzările grupului au totalizat 11,576 miliarde lei în primul semestru al anului, fiind cu 5% mai mici faţă de cele din primele şase luni din 2012 (12,2 miliarde lei).

Întrebată care au fost cauzele creşterii profitului, în condiţiile în care vânzările au scăzut, Mariana Gheorghe a explicat că, anul trecut, rafinăria Petrobrazi a fost închisă 6 săptămâni în primul semestru, ceea ce a dus la scăderi operaţionale.

‘Prin urmare, este vorba de baza de referinţă pentru rezultatele din acest an. În 2013, îmbunătăţirea este de 600 de milioane de lei, din care doar 300 de milioane se văd în plus, din cauza declinului din explorare şi producţie’, a mai spus directorul general al Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *