Consumul de electricitate, sub nivelul normal în majoritatea statelor membre ale UE, în iunie – Eurostat

Consumul de electricitate în iunie a fost mai scăzut în majoritatea statelor membre ale UE, după ce, la mijlocul lunii martie, au fost impuse măsuri de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

Restricţiile au dus la închiderea fabricilor, şcolilor, restaurantelor, barurilor, hotelurilor, oamenii fiind nevoiţi să stea acasă. Multe companii şi-au redus nivelul producţiei din cauza scăderii cererii sau a întreruperii lanţurilor de aprovizionare. Aceste măsuri au fost în vigoare pe tot parcursul lunii aprilie 2020, iar de la finalul lunii mai şi în iunie multe ţări au ridicat parţial restricţiile şi sezonul turistic a început.

Totuşi, consumul total de electricitate în iunie 2020 a fost cu 7,6% mai scăzut decât cel mai redus nivel înregistrat vreodată într-o lună iunie din anii 2016 – 2019.

Comparativ cu cel mai redus nivel înregistrat din 2016 într-o lună iunie, Grecia, Spania, Croaţia, Cipru, Polonia şi Slovenia au raportat o scădere de peste 10%. Deoarece turismul este un sector important pentru majoritatea acestor state, probabil că reducerea numărului de turişti a dus la scăderea consumului de electricitate.

Şapte ţări membre (Danemarca, Germania, Italia, Luxemburg, Austria, Portugalia şi Finlanda) au raportat un declin al consumului de electricitate între 5% şi 10%, în timp ce în opt state scăderea a fost între 1% şi 5% (Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Ungaria, Olanda, România şi Slovacia). În Letonia şi Lituania, situaţia a rămas stabilă (o creştere de 1%), iar restul ţărilor (Estonia, Irlanda, Malta şi Suedia) au raportat o creştere a consumului de electricitate comparativ cu cu cel mai redus nivel înregistrat într-o lună iunie.

Deşi Danemarca şi Bulgaria au înregistrat o creştere a consumului de electricitate în perioada martie – mai 2020, în iunie ambele au raportat o reducere a consumului de electricitate comparativ cu cel mai redus nivel înregistrat vreodată într-o lună iunie din anii 2016 – 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *