Consumul de electricitate se apropie de recordurile din iarnă, din cauza frigului. Vântul este prima sursă de electricitate, iar România exportă

Din cauza temperaturilor scăzute, consumul de energie electrică e depăşit, în fiecare din ultimele trei zile, pragul de 9.000 MW, în orele de vârf, caracteristic pentru perioadele de iarnă, deşi, calendaristic, iarna încă nu a început. Totuşi, în cea mai mare parte a timpului, România a produs suficientă energie pentru a fi exportator net, potrivit datelor Transelectrica.

În seara zilei de joi, 29 noiembrie, în jurul orei 18.00, consumul de energie electrică al României era de 9.487 MW, apropiat de recordurile înregistrate în primăvara acestui an la sfârşitul iernii, când România a trecut printr-o perioadă de ger. În 26 februarie, tot seara, aproape de ora 19.00, vârful de consum a fost de 9.800 MW.

Ieri, în vârful de consum, România a importat pentru o scurtă perioadă energie electrică, dar aceasta a fost o situaţie izolată. De trei zile de când temperaturile au scăzut, România a exportat constant eleectricitate, exceptând situaţia de ieri seară, în condiţiile în care în toată această perioadă friguroasă, în orele de vârf, consumul a depăşit pragul de 9.000 MW, culminând cu cei aproape 9.500 MW de joi seara.

Din fericire, aceste temperaturi scăzute au fost însoţite şi de o intensificare a vântului, astfel că sistemul energetic naţional a beneficiat şi de aportul unei părţi importante a parcului de turbine eoliene instalat în România, care are o capacitate totală instalată de 3.100 MW. Începând din seara zilei de 27 noiembrie, eolianul a fost, constant şi cu doar mici excepţii, principala sursă de generare de energie electrică a ţării.

Spre exemplu, în vârful de consum de joi seara, aşa cum puteţi vedea mai jos, turbinele eoliene produceau la o putere de 2.344 MW, urmate de termcentralele pe hidrocarburi, cu 2.091 MW şi de cele pe cărbune (1.967 MW).

 

Această producţie de energie face ca şi piaţa spot să se mai calmeze, după creşterile de preţ susţinute din ultimele săptămâni şi chiar luni. Astfel, preţul mediu pentru energia livrată pe PZU (piaţa pentru ziua următoare) azi, 30 noiembrie, era de 243 de lei/MWh, media zilnică, şi de 286 de lei/MWh, media din orele de  zi (9-20). În 27 noiembrie, preţurile erau de 373, respectiv 478 de lei/MWh, dar această evoluţie nu poate crea premisele unei tendinţe, ştiut fiind că PZU este o piaţă volatilă, şi mai este şi cuplată cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *