Consumul de electricitate a revenit la nivelul dinaintea pandemiei, în trimestrul trei

Datele Transelectrica arată o revenire a consumului de energie electrică în al treilea trimestru al anului, însă la nivelul primelor nouă luni consumul este sub cel din 2019.

Cantitatea de energie electrică livrată consumatorilor a fost, în perioada 1 iulie-30 septembrie 2020, de 13,22 TWh, potrivit datelor prezentate de Transelectrica în raportul la nouă luni. Volumul este doar cu puțin sub cel din aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 13,37 TWh, ceea ce arată că, după ridicarea lockdown-ului generalizat din primăvară, consumul de electricitate a ajuns aproape de nivelul dinaintea pandemiei.

Consumul de electricitate este unul dintre cei mai buni indicatori ai activității economice. Datele publicate azi de INS arată că Produsul Intern Brut a fost mai mare, în termeni reali, cu 5,6%, în trimestrul III, comparativ cu trimestrul anterior. Economia mare are însă încă mult de recuperat, în ansamblu: PIB aferent celui de-al treilea trimestru din 2020 este cu 6% sub cel din al treilea trimestru din 2019.

În ansamblul primelor nouă luni ale anului, consumul de energie electrică a fost de 39,5 TWh. În primele nouă luni ale anului trecut țara a consumat 41,3 TWh, deci încă avem o scădere de 4,3%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *