UPDATED Consumatorii vor vedea la televizor mesaje de informare legate de liberalizarea prețurilor la energie. ANRE a convins CNA

Oficialii Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) solicită CNA să aprobe difuzarea unui mesaj de interes public legat de informarea clienților asupra liberalizării pieței de electricitate. Dacă CNA va aproba, mesajele vor fi difuzate gratuit de televiziuni și radiouri. UPDATE: Solicitarea CNA a fost aprobată.

UPDATE 16.15: CNA a aprobat solicitarea ANRE, vor rula clipuri de câte 20 de secunde la TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa de marţi, difuzarea unui mesaj de interes public privind liberalizarea pieţei de energie de la 1 ianuarie 2021, la solicitarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii ANRE.

Este vorba despre un clip de 20 de secunde în care consumatorii sunt anunţaţi că piaţa a fost liberalizată la 1 ianuarie, iar ei îşi pot alege orice furnizor de energie doresc, solicitând oferte companiilor din energie sau accesând comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE. În filmuleţ se precizează că este vorba despre o campanie de informare susţinută de ANRE.

După ce este redactată decizia CNA, clipul va fi trimis la toate posturile de televiziune din ţară, care îl vor putea prelua gratuit, dacă acestea consideră că este util pentru telespectatorii lor.


Știrea inițială

“Noi am oferit o perioadă de tranziţie pentru consumatorii casnici până la 1 iulie 2021, dată până la care vor primi noi oferte şi noi informaţii de la furnizori, urmând ca, după 1 iulie, să aibă în continuare oricând posibilitatea de a trece în piaţa concurenţială. Deci nu se termină nimic, nu pierde nimeni niciun tren, nu există niciun termen până la care cineva trebuie să-şi schimbe contractul, acest poate fi făcut oricând, iar legea spune că, dacă un consumator dacă îşi manifestă această dorinţă, în cel mult 21 de zile vechiul consumator trebuie să-i dea drumul”, a spus vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la o conferință online organizată de publicația Bursa.

Vicepreședintele ANRE a explicat că, dacă demersul său va avea succes, vor fi promovate pe televiziuni mesaje de interes public cu informări despre liberalizarea prețurilor la energie

“În această perioadă de tranziţie, ne vom implica şi noi, cu mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie, în informarea consumatorilor şi voi participa astăzi în plenul şedinţei board-ului Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru a susţine o solicitare depusă încă din cursul anului trecut prin care solicităm CNA să aprobe un mesaj de interes public pe tema liberalizării pieţelor de energie, mesaj care, dacă se aprobă, va fi difuzat gratuit în mijloacele audiovizuale. Sperăm că în această perioadă de șase luni să ajungă cât mai multe informaţii la consumatori, pentru că este în interesul lor să fie informaţi şi este în avantajul lor să ia o decizie, să nu rămână inactivi în piaţa de serviciu universal”, a explicat Bege.

În momentul actual, din cei circa 8,7 milioane de clienți casnici de energie electrică, 5,7 milioane erau încă în piața reglementată, deci acum plătesc energia la prețul de serviciu universal oferit de actualul (vechiul) furnizor de ultimă instanță.

1 Comment

  1. Nu reușesc să mă descurc în HĂȚIȘUL APĂRUT ! CRED că ar fi UTIL să apară un SERVICIU (un ORGANISM,…) la ca-re să pot să mă înregistrez (eventual, CONTRA COST) care să mă îndrume, apărându-mi interesul și care să su-porte eventualele pirderi pe care le voi avea din greșeala/neglijență LOR. (AM ÎN VEDERE SERVICIUL LA CARE M-AM ÎNREGISTRAT/LEGITIMAT CONTRA COST)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *