Consumatorii mari de electricitate vor fi scutiți de plata contribuției de cogenerare – Orban

Premierul Orban a declarat că marii consumatori de energie electrică plătesc prețuri mai mari decât în multe state europene și a spus că aceștia nu vor mai plăti contribuția de cogenerare

“Companiile românești cumpără gaze și energie electrică la prețuri mai mari decât se cumpără în multe țări europene, vedem și acum efectele OUG 114. Competitivitatea lor s-a redus pe piața internațională, trebuie să gândim mecanisme prin care companiile să cumpere energie electrică și gaze la prețuri în media europeană. Intră în vigoare o schema de ajutor de stat pentru reducerea costurilor cu certificatele de CO2, 20%  pentru marii consumatori.

Ne gândim și la o reducere a taxei de cogenerare pentru aceste companii, și va deveni operational acest lucru”, a declarat Orban.

Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă este o taxă colectată de la toţi consumatorii de energie electrică din ţară pentru susţinerea centralelor electrice de termoficare, şi a fost majorată, după o perioadă în care aceasta scăzuse. Acum, ea este de circa un 1,9 bani /KWh, fără TVA, şi a fost majorată cu 38% la finalul lui 2018.

Pe de altă parte, până acum declarațiile oficiale arătau că Executivul pregătește o nouă schemă-bonus pentru cogenerare, în condițiile în care cea actuală expiră. Puteți citi detalii aici:

Guvernul va adopta o nouă schemă-bonus pentru cogenerarea eficientă. UE e de acord

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *