„Consumatorii mari de electricitate încep să-şi facă propriile lor centrale”. INTERVIU Petre Stroe, CEO MET Energy România

Despre evoluţia preţurilor la energie şi gaze, despre exploatarea din Marea  Neagră dar şi despre o nouă tendinţă printre consumatorii mari, într-un scurt interviu cu Petre Stroe, CEO al MET Energy România, unul dintre furnizorii semnificativi de electricitate şi gaze.

Sunteţi unul dintre furnizorii mari, şi de energie electrică şi de gaze. Ce părere aveţi despre preţurile de acum, şi cele la care se tranzacţionează pentru anul viitor?  În primul rând la electricitate

Preţul la electricitate este, acum, stabil spre mare, iar în anul viitor nu văd o creştere, chiar şi în contextul tuturor discuţiilor cu certificatele de emisii, alta decât cea normală, de la an la an. Nu mai văd salturi.

Pe ce vă bazaţi?

Mă bazez pe faptul că s-a ajuns la limita de suportabilitate. Din punct de vedere tehnic , al producţiei, nu se mai justifică şi nici piaţa nu mai poate să mai absoarbă creşteri de preţ. Din punct de vedere al producţiei de bunuri ale industriei, pe care ea le plasează pe o piaţă care are preţuri stabilite pe burse, nu mai încape o creştere. Preţul s-a apropiat de acea limită, vorbim despre preţul produselor lor. Undeva se stabili un echilibru, deci nu mai văd salturi ale preţurilor la energie.

La gaze, e o situaţie cumva atipică. Preţul de hub din Austria a ajuns mai mic decât preţul reglementat din România. Se importă. Ce se va întâmpla?

E o întrebare bună şi ar trebui completată cu “ce se va întâmpla dacă vom mai fi puşi în faţa unei crize ca cea din 2019, ucraineano-rusă. Care poate să fie sau nu, poate fi de o săptămână, sau deloc. În situaţia asta, cred că preţul de hub şi cel al gazului rusesc se vor egaliza. Componenta de capacitate de graniţă intră şi ea în calcul, componenta internă la fel, iar exploatarea din Marea Neagră o să înceapă, mai devreme sau mai târziu. Eu cred că într-un an sau doi va începe. Toate astea vor crea un preţ stabil şi echilibrat între surse. Cred că după acest an nu vor mai diferenţe mari de preţuri, îmtre o piaţă sau alta.

Ne vom egaliza, la preţ, cu piaţa central-europeană. Inclusiv în jos.

Revenind la electricitate, nu v-aţi fi aşteptat la o scădere a preţurilor din piaţă, dată fiind producţia mare a Hidroelectrica, care asigură peste 50% din consum acum ?

Da, dar este conjunctural. Contractele sunt pe termen lung, iar după dezastrul din 2017 nimeni nu mai stă neacoperit cu cantităţi de energie pe contractele pe care le are. De aceea, impactul unor perioade de acest fel se vede mai puţin.

Ştiu că aveaţi în plan să construiţi o capacitate de cogenerare în România…

Încă este, avem modelul economic. În momentul de faţă targetăm două oraşe. În primul caz, ar fi o locaţie care are facilităţile acolo, iar în al doilea caz, ar fi în interiorul unui consumator mare. Nu pot să dau nume, dar marii consumatori au intrat pe acest trend. Deci pot să vă spun că marii consumatori vor capacităţi de cogenerare, ale lor, care să le acopere întâi nevoile lor şi, în funcţie de apetitul pentru investiţie, să poată să disponibilizeze şi pentru piaţă.

Aceste capacităţi să fie ale lor, ale altor operatori cu care să încheie contracte de furnizare pe termen lung?

Să fie ale lor. Ei plătesc construcţia, ei achiziţionează combustibilul, ei îşi vând energia. Nu vor fi ei operatorii. E normal, trebuie (capacităţile de generare-n.red.) să se supună aceloraşi reguli pe care le au şi pentru producţia lor de bază. Au văzut oportunitatea, singura posibilitate ca să controleze preţul energiei sau al agentului termic şi să-l coreleze cu preţurile produselor lor de pe pieţe.

Sunt mulţi consumatori mari în România care au în plan aşa ceva?

Eu ştiu doi, iar unul a făcut paşi importanţi, de la nivelul de dorinţă.

Dat fiind că reprezentaţi o multinaţională cu sediul la Budapesta, cum vedeţi această presiune a Ungariei să se extragă gazele din Marea Neagră. Că se pare că ungurii vor mai mult decât noi să se scoată acele gaze

În momentul de faţă e mult zgomot, fac zgomot cei care nu sunt implicaţi în proiect, adică nu cei care trebuie să facă efortul investiţional. Cred ca lucrurile se vor aşeza, şi cei care ţipă acum nu vor fi neapărat beneficiarii.

Pe ce vă bazaţi că spuneţi că în doi ani începe exploatarea gazelor Marea Neagră?  Nici Exxon nici Petrom nu mai avansează termene!

Până la urmă nu poţi să stai acolo degeaba cu nişte miliarde băgate. Este credinţa mea, o verificăm peste doi ani!

Context

MET România, parte a holdingului MET cu sediul la Budapesta, este unul dintre primii cinci furnizori de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 9% în 2018, de la doar 0,8% în 2016. Printre clienţii mari se află Dacia Renault şi uzinele Pirelli. După ce a preluat afacerea nemţilor de la RWE în România, MET are circa 2.000 de clienţi cu 5.000 de locuri de consum şi este furnizorul cu cea mai mare creştere a cotei de piaţă în 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *