Consum record de electricitate. Care e pragul critic al SEN?

Luna februarie a adus cel mai mare consum de energie electrică din ultimii 20 de ani. Toate centralele funcţionează la capacitate maximă aşa că o avarie la un grup mare poate pune probleme serioase sistemului.

România a înregistrat, în ultimele zile, cel mai mare consum mediu zilnic de electricitate de după Revoluţie, un consum care se apropie de vârfurile  din perioada ceauşistă când industriile energofage „înghiţeau” cu nemiluita energie, scrie rtv.net.Cum toate centralele electrice funcţionează la capacitate maximă, o avarie la un singur grup energetic mare poate arunca o parte din Românie în beznă sau poate să închidă industriile intensive în energie precum cea a aluminiului ori oţelului.

„Am avut în această lună cele mai mari consumuri medii din ultimii 15 ani  – 8.500 MW chiar şi 9.500 MW vineri. Toate centralele funcţionează la maxim. Chiar dacă ar ieşi din uz un complex mare, să zicem Turceniul, am mai avea rezervă până la  10.500 MW pe păcură şi gaze. Problema e că păcura este foarte scumpă, nu se acoperă costurile cu producerea energiei”, spune Octavian Lohan, director general adjunct la Dispeceratul Energetic Naţional.

Citeşte mai mult pe rtv.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *