UPDATED Consum mare de gaze, extracția din depozite este la niveluri ridicate și depășește producția curentă, România importă gaze. Guvernul vorbește despre importuri”mici” și „comerciale”

Temperaturile scăzute din ultima vreme au crescut consumul de gaze astfel că nici extracția din depozite, care a depășit producția curentă, pare că nu asigură tot consumul țării, iar România importă gaze. UPDATE la finalul textlui: Anunț de la Ministerul Energiei.

Datele operatorului național de transport și sistem Transgaz arătau, azi la ora 11.00 un consum de gaze ale acestei zile de 54,4 milioane de metri cubi.

Producția internă este de doar 23,9 milioane de metri cubi, iar extracția din depozite este la niveluri foarte ridicate, de 26,7 milioane de metri cubi, deci mai mare decât producția curentă, și se apropie de nivel maxim tehnic posibil anunțat, de 30 de miliane de metri cubi pe zi.

Ca atare, România importă gaze, doar din sud, pe la punctul Kardam (Bulgaria) – Negru Vodă, volumul acestei zile fiind de 3,8 milioane de metri cubi. Spre deosebire de zilele precedente – cam jumătate din ce intra în țară din Bulgaria ieșea spre Ungaria, azi nu există “export” de gaze spre Vest.

Cum se anunță temperaturi scăzute până la sfârșitul săptămânii, probabil cantitățile de gaze extrase din depozite se vor menține la niveluri ridicate și zilele următoare

Iată situația la ora 11.00, potrivit Transgaz:

 

UPDATE 13.20 Ce spune Ministerul Energiei

„Producția internă în această perioadă este de aproximativ 24 mil. m3, iar din depozite se extrag între 25 și 30 mil. m3, la un consum estimat zilnic de 50 – 55 mil. m3 în zilele cu ger. Astfel, România își poate asigura consumul de gaze naturale din surse proprii. Din motive pur comerciale se importă și se exportă cantități mici de gaz, de câteva milioane de m3”, arată Ministerul Energiei într-o informare de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *