Consum mare de gaze al României azi, de peste două ori mai mare decât producția curentă

În condițiile unor temperaturi relativ mari, consumul de gaze al țării a depășit 50 de milioane de metri cubi azi, ceea ce ar putea însemna că industria consumă semnificativ. Mai mult de jumătate din consum este asigurat din depozitele de înmagazinare și din import.

Situație interesantă în ceea ce privește funcționarea sistemului de gaze naturale azi. Potrivit datelor Transgaz, consumul zilnic a sărit pragul de 50 de milioane de metri cubi (50,4 milioane), ușor neuzual îm condițiile în care nu avem parte de temperaturi scăzute.

În condițiile temperaturilor de afară, se poate trage concluzia că mare parte din consum este generat de industrie, posibil de combinatele chimice, care sunt prin definiție mari consumatori de gaze.

Nici jumătate din acest consum nu este însă acoperit de gazele din producția curentă, aceasta fiind, potrivit datelor Transgaz, de doar 24,1 milioane de metri cubi. Așadar, mai mult de jumătate din consum este acoperit din alte două surse: import și înmagazinare.

Importurile sunt astăzi la un nivel total de 7,8 milioane de metri cubi, și, potrivit datelor Transgaz, se importă atât din Ungaria, cât și din Ucraina ba chiar și (timp de nouă ore) din Bulgaria, prin reverse-flow în punctul Kardam (de la granița româno-bulgară), în sudul Dobrogei – este devărat că aici fluxul de gaze este activ timp de doar nouă ore azi.

Extracția gazului înmagazinat este, astfel, a doua sursă de gaze pentru consumul țării, azi. Conform datelor Transgaz, din depozitele din țară se extrag azi 18,5 milioane de metri cubi de gaz. Înmagazinarea începe treptat să scadă, potrivit datelor GIE (Gas Infrastructure Europe). Astfel, dacă la jumătate lui octombrie în România erau stocați circa 31,2 TWh de gaze, în 12 decembrie se ajunsese la 24 TWh. Pentru conversie energie/volum, un TWh reprezintă cam 95 de milioane de metri cubi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *