Legea de modificare a legii energiei termice, care se află cum în dezbaterea Comisei de Industrii din Camera Deputaţilor ar putea introduce noi obligaţii pentru constructorii de locuinţe legate de instalarea sistemelor de încălzire, dacă o propunere a Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va fi în final votată de parlamentari.
Pe scurt, dacă cineva construieşte un bloc în oraş, într-o zonă deservită de o reţea de termoficare urbană şi vrea să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze Primăriei că aceasă soluţie este mai eficientă „economic şi energetic” decât sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu o va face, nu primeşte autorizaţie de construcţie.
Această nouă prevedere a fost dezvăluită de vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, unul dintre cei implicaţi în redactarea noii legi.
„Unităţile Administrativ Teritoriale trebuie să desemneze zonele unitare de încălzire. Poate fi oricât, poate fi un cvartal, un grup de blocuri, nu trebuie să fie un oraş întreg. Când (dezvoltatorul-n.red.) vine să ceară autorizaţie de construcţie, el trebuie să facă dovada că sistemul de încălzire propus este cel mai eficient din punct de vedere economic şi energetic. Trebuie să prezinte un studiu, elaborat de experţi”, a declarat Calotă, pentru economica.net
Practic, dacă în acea zonă unitară de încălzire, care va fi delimitată de Primărie, funcţionează un sistem de termoficare urbană, cine va construi blocul trebuie să dovedească faptul că, dacă va dori să monteze, spre exemplu, centrală termică de scară sau centrale pe gaz individuale, aceste fome de încălzire sunt mai eficiente decât încălzirea centralizată. Chiar dacă în multe oraşe din România aceasta este încă puternic subvenţionată.
Dacă nu va demonstra, nu va primi autorizaţia de construcţie pentru acel condominiu cu forma de încălzire aleasă.
„Trebuie să întărim forţa pe care o are autoritatea publică locală în comunitate. Ea trebuie să decidă care sunt cele mai eficiente forme de dezvoltare urbană”, a conchis Calotă.
Oficialul a spus că discuţiile pe marginea legii sunt în faza finală la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, iar spre finalulacestei săptămâni, ar putea intra în Plenul Camerei.
În luna decemebrie a anului trecut, mai erau circa 1,24 milioane de apartamente racordate la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, în toată ţara. Dintre acestea, aproape jumătate (562.000), erau doar în Bucureşti. Pe de altă parte, în 2016, s-au cumpărat circa 200.000 de centrale termice individuale, pe gaz, potrivit estimărilor comercianţilor.
Decizia proprietarului care își construiește un imobil nou, îi aparține 100%, însă acești semi-manageri doresc să dețină monopol și pe construcțiile noi, prin implementarea sistemului de termoficare centralizat, dar și obligatoriu prin lege. Sugestia mea este, sistemul de încălzire electric cu panouri fotovoltaice (ca în Germania). Nu mai depinzi de aceste căpușe, ai costuri reduse atât de implementare dar și de plătit lunar. Locuința mea are costuri de 100 de lei lunar și am apă caldă tot timpul, iar iarna costurile de consum cu electricitatea și cu echipamentele de consum, am doar 320 lei/lună. Casa este calda și am apă caldă non-stop
Când (dezvoltatorul-n.red.) vine să ceară autorizaţie de construcţie, el trebuie să facă dovada că sistemul de încălzire propus este cel mai eficient din punct de vedere economic şi energetic. Trebuie să prezinte un studiu, elaborat de experţi”, a declarat Calotă,….DE CE NU-MI DEMONSTREAZA DL CALOTA SAU CEI CARE AR TREBUI SA DEA AUTORIZATIA CA SISTEMUL LOR ESTE MAI BUN??? ALEGEREA IMI APARTINE MIE, CA PROPITAR………….SIMPLU
Pentru oamenii normali si care au un pic de minte sa gandeasca e foarte siplu, pentru „GIGI”, NU, el nu are, gandesc altii prin reclame pentru el. Sistemul centralizat de incalzire nu imi monteaza BOMBE in apartamente, faptul ca e „o scurgere de gaz”, ce vedeti la televizor, e de fapt o centrala montata de un GIGI, faptul ca a crescut numarul imbolnavirilor de cancer e normal, la cate noxe inhalam de la GIGI care are centrala sub apartamentul meu si imi baga noxele in apartament. Oamenii normali si nu GIGI trec pe masini electrice in oras, ele nu polueaza? Ba da, dar in afara orasului si pe cosuri de 150 de metri. GIGI isi monteaza cenrala in oras sa mai inhaleze vecinu’ de deasupra niste fum de la mine ( daca nu se vede, nu inseamna ca nu exista, NOx, C2, PM2,5, PM1). Dar tu GIGI nu ai de unde stii, asa ca lasa pe altii sa gandeasca pentru tine.
Sau tu, pentru ca apartamentul tau e proprietatea ta personala, te comporti ca in jungla, urlii noaptea…. Eu nu vreau sa traiesc cu astfel de GIGI in tara asta..
Romania TREZESTE-TE
Dl.Calora ,ce interes ascuns aveti ?Ati marit pretul giga kalorie de n ori,fara macar sa cunoasteti cum se produce aceasta.De ce trebuie sa suporte cetateanul costurile cu pierderile de pe magistralele de transport?De ce se scumpeste energia tedmica ,la nivel local,primarii, unii, fiind bara ,bara cu Radetul?Ce studii trebuie sa aveti ,ca sa va dati seama de avantajul centralelor termice pe gaze? Dumneavoastra ce sursa de caldura folositi? De fapt la salariul nesimtit de care dispuneti nu se pune problema.Sunteti actionar la vreun Radet?,ori este sarcina de partid?S-au cineva va stricat afacerile cu Radetul?