Cele două reactoare de la Cernavodă, pe care statrul intenţionează să le construiască în parteneriat public-privat, ar urma să fie gata în 2019, doi ani mai târziu decât programul iniţial.
Estimarea aparţine chiar companiei EnergoNuclear, care se ocupă de cele două reactoare şi a fost citată de Reuters. “Pricipala noastră preocupare ţine de respectarea calendarului” a spus directorul EnergoNuclear, Dragoş Popescu, care a oferit şi noul termen: anul 2019.
Pe de altă parte, statul doreşte să revină la o participaţie minoritară în proiect, de circa 40%. “Statul intenţionează prin Nuclearelectrica – fiindcă aceasta este vectorul statului în acest proiect – undeva la 40%”, a spus Popescu.
Acţiunile EnergoNuclear, dezvoltatorul proiectului privind unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, erau deţinute de Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal (6,2%), GDF Suez (9,15%), Enel (9,15%), Iberdrola (6,2%) şi RWE Power (9,15%). În ianuarie 2011, GDF Suez, Iberdrola şi RWE au anunţat retragerea din acest proiect, participaţiile lor fiind cumpărate de Nuclearelectrica, după ce şi CEZ a făcut acelaşi lucru.
Proiectul construcţiei cele două reactoare, de câte 700 MW fiecare, începute în perioada comunistă, se ridică la 4 miliarde de euro.
Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.