Construcția gazoductului Nabucco se amână cu un an. Primele gaze, abia în 20017

Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anunţat un nou calendar pentru proiectul gazoductului care urmează să transporte gazul din zona caspică spre Europa.

„Construcţia este estimată să demareze în 2013, în vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale”, se arată într-un comunicat al consorţiului Nabucco.

„Proiectul Nabucco progresează. Am avansat cu evaluarea impactului social şi asupra mediului şi am făcut paşi concreţi în ceea ce priveşte achiziţiile şi alte activităţi importante. Procesul de Open Season va demara imediat ce vor exista indicii ferme că angajamentele de aprovizionare cu gaze naturale sunt gata. Decizia finală de investire va fi luată în concordanţă cu aceste aspecte. În momentul de faţă, ne aşteptăm ca primele livrări de gaze prin intermediul conductei să fie făcute în 2017. Proiectul Nabucco continuă să fie determinat de nevoile clienţilor săi”, a spus, în comunicat, directorul general al consorţiului, Reinhard Mitschek.

Consorţiul apreciază că negocierile cu furnizorii de gaze naturale, purtate de către acţionarii consorţiului şi de către companii terţe sunt încurajatoare.

Pe de altă parte, costurile proiectului ar putea fi mult mai mari. Potrivit unor ştiri atribuite unei surse din Turcia, costurile proiectului ar urma să se ridice la 12-15 miliarde de euro. Purtătorul de cuvînt al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Christian Dolezal, a admis că în momentul de faţă se revizuiesc costurile, dar că, pentru moment, orice sumă în afara celei de 7,9 miliarde de euro, rezultată din evaluările făcute în 2005, este pură speculaţie.

Acţionarii Nabucco sunt Transgaz (România), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria) şi RWE (Germania), fiecare cu o cotă de 16,67% din capitalul consorţiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *