Consorțiul TAP analizează în ce măsură poate transporta și hidrogen prin conducta prin care gazele caspice ajung în Europa

Consorțiul Trans Adriatic Pipeline (TAP) este în proces de evaluare a gradului în care infrastructura sa poate permite din punct de vedere tehnic transportul unui amestec de gaz natural și hidrogen, au declarat oficialii consorțiul TAP AG pentru publicația azeră Trend.

„Hidrogenul este un element important în realizarea unui viitor neutru în carbon și acest lucru este un lucru pe care TAP îl monitorizează în mod activ. În 2021, un studiu inițial de pregătire pentru utilizarea hidrogenului a confirmat că TAP are potențialul de a transporta amestecuri de hidrogen în viitor.

În 2023 vom testa materialele noastre din conducte într-un laborator recunoscut la nivel internațional pentru a evalua pe deplin în ce măsură tehnic ele pot satisface cerințele și oportunitățile viitoare legate de transportul hidrogenului.

Similar, sunt în desfășurare studii ale producătorilor importanți de echipamente, pentru echipamente noi și modernizarea echipamentelor existente – de exemplu, compresoarele noastre acționate cu turbine cu gaz pentru pregătirea pentru hidrogen”, a spus TAP AG.

Consorțiul a spus că TAP este, de asemenea, un participant la Joint Industry Project H2Pipe pentru dezvoltarea primelor ghiduri la nivel global pentru transportul de hidrogen gazos în conductele offshore existente și noi, atât prin conductele TAP, cât și prin alte interconexiuni transnaționale.

Conducta TAP, care transportă din Turcia gazele azere care au ajuns acolo prin gazoductul TANAP spre Europa, are capacitatea de a transporta aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an mai multe piețe din Europa. Conducta este, de asemenea, proiectată cu potențialul de a-și extinde capacitatea de debit până la 20 de miliarde de metri cubi pe an.

“TAP este important din punct de vedere strategic și economic pentru Europa și esențial pentru asigurarea accesului fiabil la o nouă sursă de gaze naturale. TAP joacă un rol semnificativ în stimularea securității energetice a Europei, diversificarea aprovizionării, precum și obiectivele de decarbonizare”, mai scriu jurnaliștii de la Trend.

Acționariatul TAP este format din BP (20 la sută), SOCAR (20 la sută), SNAM (20 la sută), Fluxys (19 la sută), Enagás (16 la sută) și Axpo (5 la sută).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *