
Actualul Consiliu de Administrație (CA) al Societății Naționale Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va fi schimbat, pentru ca România să îndeplinească jalonul de guvernanță corporativă din PNRR. Noii membri vor fi provizorii, până la organizarea unei noi proceduri de selecție.
Nuclearelectrica ar urma să aibă un nou CA, potrivit unor surse apropiate de această chestiune. Noii membri îi vor înlocui pe cei actuali, care au fost numiți pe patru ani, și ale căror mandate expiră în anii 2026 și 2027.
Noii membri vor fi provizorii.
Nu știm încă dacă membrii CA demiși ar urma să primească compensații pentru că sunt înlocuiți mai devreme, în condițiile în care Guvernul a emis legislația prin care toți cei aflați în această situație pot primi până la șase salarii, în condițiile în care schimbarea lor s-a făcut din motive care nu le sunt imputabile.
Iată care vor fi noii membri, potrivit surselor noastre:
-Petre Iulian Nicolescu. Momentan este membru în Consiliul de Supraveghere al unui alt producător de energie controlat de stat, Hidroelectrica, chiar președinte de CS acolo, dar ar urma să părăsească acea pozițe. CV-ul lui Petre Niculescu îl puteți vedea AICI
-Ionuț Purica. Este absolvent de Energetică, profesor universitar, membru în Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, lucrează la Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române. CV-ul lui Purica îl puteți vedea AICI
-Casian Nițulescu. Este secretar de stat în Ministerul Energiei, din 2022, la bază inginer, absolvent al Universității Tehnice din Petroșani. Anterior, a activat la Complexul Energetic Hunedoara. Puteți vedea CV-ul lui AICI
-Oleg Burlacu. Este avocat, și a mai fost membru în Consiliul de Supraveghere al operatorului sistemului energetic național Transelectrica. A fost demis, dar a câștigat în arbitraj compensații subsentanțiale, după un proces în arbitraj împotriva companiei, lucru despre care s-a scris AICI
-Laurențiu Nicolae Cazan.
Schimbări pe bandă rulantă
Revocarea persoanelor identificate în scrisoarea Comisiei Europene că nu îndeplinesc prevederile jalonului 121 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a început, iar din circa 40 de persoane vizate în estimarea preliminară a Comisiei, undeva la un sfert au fost deja revocate, a declarat la finalul lui martie ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Noi am început deja revocarea acelor persoane care sunt identificate în scrisoarea Comisiei Europene, cum că n-au îndeplinit jalonul 121 din PNRR. Au avut loc adunări generale ale acţionarilor la mai multe companii: Electrocentrale Craiova, Complexul Energetic Oltenia, Media Green, o companie mică de proiect – recent a terminat centrala în cogenerare de la Năvodari.(…) De asemenea, urmează Oil Terminal şi câteva companii listate pe care nu o se le nominalizez încă pentru că nu vreau să influenţez evoluţiile de pe piaţa de capital. (…) Undeva la 40 de persoane sunt vizate în estimarea preliminară a Comisiei, şi subliniez asta pentru că vom avea o decizie şi acolo vom avea un număr final, şi undeva la un sfert cred că au fost deja revocate”, a explicat Burduja.
Ministrul a subliniat că toţi cei care şi-au adiţionat contractele de mandat cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă care le dădea dreptul la a primi şase salarii compensatorii vor primi acei bani.
„Dacă au refuzat această adiţionare, dar până acum n-am avut un asemenea caz din cunoştinţele mele, atunci sigur că nu vor primi nimic. Şi o să ne vedem în instanţă dacă este cazul şi o să apărăm interesul statului român. Pentru că nu putem să ne permitem să pierdem 300 de milioane de euro, 290 de milioane de euro pe ultima evaluare a Comisiei, poate vor fi mai puţini, pentru interesele unei persoane sau ale altei persoane. Eu am mai spus-o, România, în interpretarea colegilor din minister, a respectat legislaţia pe 109 (Ordonanţa de urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice n.r), dar interpretarea Comisiei pe jalon a identificat o serie de speţe şi atunci am fost nevoiţi să purcedem la aceste revocări, numiri de administratori provizorii şi ulterior declanşarea procedurilor pe 109, ceea ce într-un interval de 6 luni de zile este rezonabil. Timpul este scurt, dar totuşi ne vom încadra şi nu vom pierde niciun euro din acest jalon 121”, a precizat ministrul Energiei.
Acesta a menţionat că vor urma şi alte revocări, însă în cazul companiilor listate la bursă lucrurile merg mai greu, pentru că există termene minime legale între momentul convocării Adunării Generale a Acţionarilor şi momentul în care poate avea loc AGA, respectiv circa 30 de zile.