Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Premier Energy preia CEZ Vânzare

Trabzacția de la finalul anului trecut prin care Premier Energy achizi’ionează

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, în România, companiile din Grupul Premier sunt active pe piaţa gazelor naturale, atât în calitate de distribuitor, cât şi în calitate de furnizor, precum şi pe piaţa activităţilor conexe distribuţiei de gaze naturale, respectiv: activităţi de branşare şi debranşare de la reţea, mentenanţa instalaţiilor de racordare şi extinderi de reţele de distribuţie etc. Recent, grupul a devenit activ şi pe piaţa energiei electrice din România, în calitate de producător de energie electrică, furnizor şi trader.

CEZ Vânzare SA este furnizor de energie electrică în principal şi, într-o mai mică măsură, de gaze naturale, având clienţi în toate regiunile României, cu o activitate preponderentă de furnizare de energie electrică în sud-vestul ţării.

În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care o va evalua în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.

Eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă în termen de 20 zile.

Premier Energy a anunţat, la finalul anului trecut, că a achiziţionat compania CEZ Vânzare, deţinută de Macquarie Asset Management, cu un portofoliu de 1,4 milioane de clienţi.

Potrivit unui comunicat al Premier Energy, tranzacţia intră în vigoare după finalizarea tuturor procedurilor legale şi comerciale necesare, iar CEZ Vânzare va fi rebranduit cu numele noului proprietar.

Potrivit anunţului din 21 decembrie 2023, strategia CEZ Vânzare va rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică şi gaze naturale, iar tranzacţia şi schimbarea de proprietate nu vor avea niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie şi clienţii săi, angajaţi, furnizori sau parteneri.

Înfiinţată în 2007, Premier Energy operează ca distribuitor şi furnizor pe piaţa gazelor naturale din România, fiind al treilea mare jucător de profil, după Engie şi E.ON. Compania este deţinută de holdingul din energie Premier Energy PLC înregistrat în Cipru, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, prin intermediul fondului de investiţii Emma Capital. Totodată, Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piaţă de circa 70%. La finalul anului trecut, Premier Energy a achiziţionat integral compania Alive Capital, cel mai mare jucător independent din piaţa energiei regenerabile. Prin aceste achiziţii, grupul îşi pregăteşte tranziţia către energie regenerabilă, ţinta setată pentru România şi în regiune fiind de 300-500 MW în următorii cinci ani.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de electricitate în sud-vestul României, precum şi furnizor de gaze, având un portofoliu total de 1,2 milioane de clienţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *