Consiliul Concurenţei a sancţionat distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR), din grupul Engie România, cu amendă în valoare de 17,65 milioane de lei (aproximativ 3,7 milioane de euro), pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă.
Poziţia de monopol a DGSR pe piaţa distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (Bucureşti şi localităţi din 19 judeţe din jumătatea de sud a ţării), a oferit companiei, conform legislaţiei, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuţie şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). De asemenea, distribuitorul stabilea şi încasa tarife aferente acestor servicii.
În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Reţele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuţie a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor şi pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019.
În consecinţă, pentru avizarea tehnică şi pentru recepţia instalaţiilor de utilizare şi punerea în funcţiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieţei.
Comportamentul Distrigaz Sud Reţele s-a manifestat în perioada în care a fost singurul prestator al acestor servicii, consumatorii neavând posibilitatea de a alege alt operator.
Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată, în formă neconfidenţială, pe pagina web a instituţiei.
Compania va plăti amenda
Distrigaz Sud Reţele, compania de distribuţie a gazelor din grupul Engie România, va plăti amenda de 3,7 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă, potrivit unui răspuns al companiei, remis la solicitarea Agerpres.
În martie 2017, Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare, de către Distrigaz Sud Reţele SRL, a prevederilor art. 6 alin (1) din Legea Concurenţei nr. 21/1996, aplicabile pe piaţa serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, perioada vizată fiind ianuarie 2011 – iulie 2012, spun reprezentanţii companiei de gaze.
În august 2019, a fost finalizat raportul de investigaţie, considerându-se că Distrigaz Sud Reţele a practicat anumite costuri considerate a fi excesive pentru prestarea serviciilor de avizare tehnică şi recepţie tehnică aferente perioadei ianuarie 2011 – septembrie 2012, precum şi pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, din 2013 până în prezent.
„Precizăm însă că, începând cu octombrie 2012, prestarea serviciilor de avizare tehnică şi recepţie tehnică nu se mai efectuează de către operatorul de distribuţie, ci este efectuată de orice operator economic agreat de ANRE, facilitându-se, astfel, crearea unor condiţii competitive de piaţă. Această liberalizare a fost realizată şi ca urmare a demersurilor iniţiate de Distrigaz Sud Reţele”, au arătat oficialii companiei.
Raportul final al investigaţiei obligă Distrigaz Sud Reţele la plata sumei de aproximativ 17,6 milioane de lei reprezentând aproximativ 1,44% din cifra de afaceri pe anul 2018 a companiei Distrigaz Sud Reţele, iar compania va proceda la plata sumei datorate, se menţionează în răspunsul distribuitorului de gaze.
„Distrigaz Sud Reţele îşi reafirmă întreg concursul pentru aplicarea prevederilor dreptului concurenţei, precum şi a oricăror altor prevederi legale sau reglementare care îi sunt aplicabile”, au continuat responsabilii companiei.
Grupul francez Engie a achiziţionat, în 2005, fosta companie de distribuţie şi furnizare a gazelor Distrigaz Sud. Distrigaz Sud Reţele este divizia de distribuţie a gazelor şi deserveşte 1,9 milioane de clienţi din Bucureşti şi judeţele Braşov, Covasna, Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Buzău, Călăraşi, Olt, Dolj, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Argeş, Prahova, Vâlcea şi Constanţa.
Distrigaz Sud Retele , chiar daca a fost amendata , continua sa faca aceleai chestii ce le faceau si inainte de amendare. Acum sau asociat cu firme micute si suprataxeaza clientii, ascund informatii, manipuleaza oamenii sa faca lucrari cu firme recomandate de ei, sau chiar trimise de ei.
La Tecuci, jud Galati, sau asociat cu firma Dramon , pe acte apare Distrigaz , executa racordari si taxeaza oamenii dublu.
Nu arata clientului oferta, nu arata pret nimic, doar trimit clientul sa plateasca in contul lor o suma , dupa care ei trimit firma Dramon sa execute lucrarea.
Deci nu alege clientu ce firma sa cheme. Distrigaz nu arata omului oferta de pret, la final da clientului Nota de plata si aia este tot.
Clientii care fac racordari in felul acesta, nu li se mai iau banii pt racordul mediul apoi sa le restituie in 5 ani, clientu nu mai primeste inapoi nimci , pentru ca nu i se mai opresc acei bani, dar sunt taxati la suprapret.
Acei bani ce ei spun cai scad , acel racord mediu, Distrigaz adauga suma aia la pretul acelui racord. Mai simplu daca un racord costa 3500 lei, ei taxeaza clientu cu 5500 lei.
Deci Distrigaz , desi au fost amendati petru cele aratate aic, continua si acum in 2024 sa faca exact acelasi lucru, poate ceva mai mascat.
Oamenii nu stiu, nimeni nu reclama , Diostrigaz isi continua practicile de tilharie ca si cum nimic nu sar fi intimplat.
Pot sa dovedesc ce am spus cu acte, orice client care a folosit Distrigaz si Dramon are aceste acte, mai putin Oferta de pret, nu li se arata clientilor, pt ca logic clientu mai cauta si alta oferta, apoi cind vad mascarada facuta de Distrigaz, merg cu Romstal.