Considerăm că preţul energiei electrice nu va creşte în acest an – preşedintele ANRE

Dacă actuala tendinţă a pieţei se păstrează, preţurile la consumatorii finali de energie electrică ce nu au trecut pe piaţa concurenţială nu vor creşte în acest an, estimează preşedintele ANRE.

„Referitor la evoluţia preţului energiei electrice la clienţii beneficiar de serviciu universal în perioada următoare, având în vedere faptul că preţul la clientul final reflectă în mod direct costul energiei electrice achiziţionate din pieţele centralizate, iar din analiza tranzacţiilor încheiate pe pieţele centralizate rezultă scăderea preţului mediu pentru anul 2018 faţă de preţul mediu din 2017, considerăm că, în condiţiile menţinerii actualei tendinţe a pieţei, nu se va înregistra o nouă creştere a preţului la clienţii finali”.

Acesta este răspunsul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriţă, la o interpelare a secretarului general al Camerei Deputaţilor, Cristian Buican, care a solicitat lămuriri referitoare la evoluţiile preţurilor la gaze şi energie electrică.

Aşadar, din răspunsul lui Chiriţă se înţelege că, pentru consumatorii casnici care au rămas în regim de serviciu universal, adică nu şi au sachimbat contractul şi/sau furnizorul, preţul la energie nu va creşte în acest an.
În ciuda liberalizării complete a pieţei, de la 1 ianuarie 2018, majoritatea consumatorilor de energie electrică au rămas în sistemul vechi, deci declaraţia şefului ANRE vizează marea majoritate a consumatorilor casnici.

Numărul clienţilor casnici care erau alimentaţi în regim de piaţă concurenţială era, la finalul anului 2017, de 1,015 milioane, potrivit datelor ANRE, în condiţiile în care, la aceiaşi dată, numărul consumatorilor casnici alimentaţi în regim de serviciu universal (număr mediu aferent trimestrului patru al anului trecut) era de 7,674 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *