Conducta de gaze dintre Giurgiu şi Ruse va fi gata în 2013

Conducta de gaze Giurgiu – Ruse, care va subtraversa Dunărea, se va finaliza la sfârşitul anului 2013, construcţia urmând să facă parte din conducta Nabucco, a declarat la o conferinţă de presă secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu, citat de Agerpres.

“În ceea ce priveşte conducta Giurgiu – Ruse, dacă se întâmplă o belea şi Bulgaria nu mai primeşte gaze prin conducte de la Federaţia Rusă, sistemul nostru trebuie să fie capabil să alimenteze în regim de avarie sistemul bulgăresc. Dacă la noi se întâmplă o avarie în sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze. Am discutat aceste aspecte în cadrul ultimei comisii mixte de colaborare româno-bulgară. Giurgiu – Ruse va face parte din Nabucco. Se va finaliza la sfârşitul anului viitor. Deocamdată, partea bulgară are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunării”, a afirmat Rodin Traicu.
La finele anului trecut, Ministerul Economiei anunţa că Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea română, respectiv staţia de măsurare gaze (SMG) Giurgiu şi segmentul terestru situat între SMG Giurgiu şi punctul de subtraversare a Dunării de pe ţărmul românesc.

Paşii următori în realizarea proiectului vizau derularea formalităţilor de achiziţie comună a contractelor de proiectare a secţiunii de subtraversare a Dunării şi desfăşurarea formalităţilor de achiziţie a materialului tubular pentru segmentul terestru al României.

Valoarea totală estimată a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinanţare UE) este de 23,82 milioane euro, din care Transgaz -10,09 milioane euro şi Bulgartransgaz E.A.D. – 13,72 milioane euro.

Interconectorul are o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde metri cubi pe an, capacitate minimă de transport – 500 milioane mc/an. Implementarea proiectului presupune construcţia a două staţii de măsurare gaze, SMG Giurgiu şi SMG Ruse, execuţia unei conducte cu o lungime de 7,2 km între SMG Giurgiu şi punctul de subtraversare situat pe malul românesc al Dunării, execuţia unei conducte de 15,4 km între SMG Ruse şi punctul de subtraversare situat pe malul bulgăresc al Dunării. De asemenea, proiectul presupune execuţia subtraversării fluviului Dunărea prin montarea a două fire de conductă cu o lungime totală de 4,14 km.

Proiectul de interconectare Bulgaria – România, pe direcţia Giurgiu – Ruse urmăreşte creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a României şi Bulgariei prin diversificarea surselor de gaze naturale destinate României şi Bulgariei, asigurarea continuităţii şi siguranţei livrărilor de gaze naturale către consumatorii rezidenţiali şi industriali în cazul apariţiei unor situaţii de criză în alimentarea celor două ţări cu gaze ruseşti.

Bulgaria a demarat, în a doua parte a lunii august, lucrările de construire a interconectorului între reţelele de gaze naturale ale Bulgariei şi României

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *