
Comisia pentru energie a Parlamentului European a susținut propunerea statelor membre pentru o mai mare flexibilitate în obiectivele de stocare a gazelor naturale, scrie EnergyPress.
Concret, comitetul a susținut un obiectiv de stocare totală a gazelor naturale de 83% în orice moment între 1 octombrie și 1 decembrie. Dacă prețurile sunt ridicate, statele membre UE vor avea posibilitatea de a se abate de la țintă cu până la patru puncte procentuale, potrivit poziției Comisiei. În orice caz, toate statele membre ale UE ar trebui să aibă depozitele pline la un nivel de cel puțin 75% înainte de iarnă.
Votul privind poziția de negociere a Parlamentului European pe această temă va avea loc în mai.
La începutul acestei luni, UE a susținut propunerea Comisiei de a prelungi cu doi ani regulamentul privind stocarea gazelor. Cu toate acestea, statele membre ale UE doresc, de asemenea, mai multă flexibilitate în atingerea țintei de umplere pentru a evita creșterile de preț dacă condițiile de piață sunt nefavorabile în anumite momente.
Reprezentanții statelor membre UE au aprobat un proiect care va servi drept mandat de negociere președinției pentru a începe discuțiile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a legii.
Timp de luni de zile, un grup de state membre ale UE, inclusiv cele mai mari economii din UE, Germania și Franța, au susținut că, pentru a evita creșterile de preț și speculațiile pe piață, blocul ar trebui să permită mai multă flexibilitate în obiectivul actual obligatoriu de 90% până la 1 noiembrie a fiecărui an.
În condiții neobișnuite de piață – și în mijlocul unei mari volatilități generate de retorica privind tarifele vamale – statele membre ale UE au două opțiuni în ceea ce privește modul de abordare a perioadei de reumplere. Acestea, după cum notează Bloomberg, sunt fie ca guvernele să subvenționeze stocurile de gaze naturale, fie să se bazeze pe forțele pieței și, posibil, să plătească pentru aprovizionarea cu gaze un preț mult mai ridicat, dacă piața se va tensiona mai târziu în acest an.
La acest moment, gradul de umplere a depozitelor de gaze din UE este de aproape 38%