Concurenţa investighează contractele dintre Hidroelectrica şi traderii privaţi

Comisia Europeană (CE) analizează un posibil ajutor de stat acordat „băieţilor deştepţi” din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurenţei a deschis o investigaţie privind legalitatea acestor acorduri.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat miercuri, la Mediafax Talks About Competition, că în prezent instituţia pe care o conduce colaborează cu CE, care analizează posibilitatea unui ajutor de stat în cazul contractelor încheiate între Hidroelectrica şi traderii de energie în afara pieţei.

„Dacă va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeană te obligă să închei practica respectivă, iar banii luaţi de la companii vor fi returnaţi statului. CE încă analizează dacă va deschide investigaţia”, a spus Chiriţoiu.

El a arătat că autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei analizează de peste un an piaţa de electricitate şi a declanşat recent o investigaţie, care vizează posibile pratici neconcurenţiale, atât pe verticală cât şi pe orizontală.

El a precizat că se referă la contractele bilaterale încheiate de compania de stat Hidroelectrica în afara pieţei. „Au fost făcute deja inspecţii inopinate. (…) Nu mă aştept ca lucrurile să se încheie rapid”, a spus Chiriţoiu. El a precizat că toate companiile investigate – Hidroelectrica şi traderii parteneri, „băieţii deştepţi” din energie – sunt pasibile de amenzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *