Complexul Energetic Oltenia solicită sprijin din partea Comisiei Europene şi a Guvernului României în problema costurilor uriaşe cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, care vor lăsa compania fără bani de investiţii anul viitor, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Sorin Boza, în cadrul conferinţei NEXTenergy, citat de Agerpres.
„Complexul Energetic Oltenia este afectat foarte mult de creşterea costului cu certificatelor de emisii. Investiţiile pe care le-am făcut anul acesta sunt de 810 milioane de lei, după cele de anul trecut, de 670 de milioane de lei, însă pentru anul care vine deja ne gândim să vedem de unde vom avea cash-ul necesar pentru aceste investiţii. Atunci când un complex energetic plăteşte 1,3 miliarde de lei pentru certificatele de CO2, plăteşte 32% din cifra de afaceri, vă rog să mă credeţi că este foarte greu să mai găsească bani pentru investiţii”, a precizat Boza.
Potrivit acestuia, există la nivelul Guvernului un memorandum pentru a se găsi o soluţie la această problemă.
„Vom face toate demersurile pentru a merge la Comisia Europeană de a găsi soluţii pentru a rezolva această problemă. Am avut un memorandum în Guvernul României pentru a găsi o soluţie de sprijin care să nu fie considerat ajutor de stat, ceea ce este foarte greu”, a continuat Boza.
El a amintit că CE Oltenia produce 25-30% din electricitatea generată la nivel naţional şi că România va avea nevoie în continuare de producţia de energie pe cărbune.
Complexul Energetic Oltenia a obţinut anul trecut un profit net de 180,8 milioane de lei, faţă de o pierdere netă de 139,8 milioane de lei din anul 2016.
Cifra de afaceri a fost de 2,9 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de valoarea indicatorului din anul precedent, 2,2 miliarde de lei.
Din banii platiti pe certificate de CO2 care sau dus afara, realizati cel putin un grup energetic nou cu conditii de mediu care sa functioneze inca 30 de ani fara probleme.Pai daca a-ti fi realizat acest grup, mai deveneam noi importatori de enegie electrica.Nu UE este de vina, ci cei care de 20 de ani nu fac nimic pentru productia de carbune, nu trebuie sa-i mentionez pentru ca ii stiti mai bine ca mine.Asa ca mergeti pe scarile lor si trezitii, eventual reamintitile discursul presedintelui Poloniei privind productia energiei electrice pe carbune.Lasa-ti UE ca mergeti de pomana, actioneaza asa cum se stabiliste in tara.