Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, demarează procedurile de vânzare a termocentralei de la Chiscani din județul Brăila, sau a ce a mai rămas din ea, mai exact. Prețul de pornire la licitație ar fi de circa 67 de milioane de euro, potrivit unor surse apropiate situației.
Adinarea Generală Extraordinară a Acționarilor CEO urmează să aprope în ședința de mâine mai multe documente pentru vânzarea la licitație a Sucursalei Electrocentrale Chiscani, potrivit datelor publice ale companiei. Practic, așa cum puteți vedea mai jos, se vor aproba condițiile de licitație (cel mai probabil și prețul de pornire) și momentul la care se va organiza efectiv licitația.
Potrivit unor surse din piață, prețul de pornire la licitație este de circa 67 de milioane de euro.
Centrala pe gaze naturale de la Chiscani, care a pus pusă în funcțcare a făcut parte din marea Termoelectrica la un moment dat, a fost preluată, în 2013, de CE Oltenia, în contul unei datorii de 30 de milioane de lei pe care centralale avea către Complexul Emergetic Oltenia. De atunci, centrala nu a mai funcționat niciodată iar presa a relatat de-a lungul anilor că aceasta a fost o afacere proastă pentru CE Oltenia, lucru susținut și de un control mai vechi al Curții de Conturi, aferent activității CEO pentru anul 2014.
Fără să existe informații certe, voci din rândul energeticienilor spuneau în trecut că, de fapt, cele două grupuri de la Chișcani, în total 437 MW, cu funcționare pe hidrocarburi, erau într-o stare destul de bună (unii spun că erau chiar noi). Însă, cum centrala nu mai era eficientă din punct de vedere al costurilor, o parte din echipamente ar fi fost transferate către unitățile din Oltenia, în condițiile în care CEO a avut și câteva încercări de a vinde centrala de la Chișcani deceniul trecut, dar nu s-a materializat nimic.
De altfel, cum grupurile de la Chiscani nu mai apar de mult în evidențele CEO – au fost oficial retrase din funcțiune – este clar că se va scoate la vânzare vor fi activele rămase, terenuri, clădiri și ce a mai rămas din instalații.
Se mai poate construi o capacitate energetică acolo? În anul 2020, Niculae Havrileț, fost președinte al ANRE și la acea vreme secretar de stat în Ministerul Energiei, spunea că termocentrala de la Chiscani trebuie să fie repornită, în special un grupu care a fost modernizat cu puțin timp înainte ca această societate să fie închisă, și care poate utiliza gaze naturale.
„Odată ce am stabilit prin Strategia energetică națională tranziția de la o energie poluantă la o energie curată prin utilizarea gazelor naturale, este foarte important ca toate capacitățile energetice românești care pot funcționa pe gaze naturale sau care se pot moderniza în continuare pentru utilizarea de gaze naturale să fie susținute. Credem că Termocentrala de la Chiscani poate și trebuie să fie pusă în funcțiune – cel puțin grupul care a fost modernizat și care deja poate utiliza gaze naturale, dar cu înființarea a cel puțin încă unui grup de 200-250 MW în cogenerare, care să poată să acceseze și alte ajutoare, cum ar fi bonusul de cogenerare”, spunea atunci Havrileț.