Compensații de miliarde de euro în toată Europa pentru cetățenii afectați de scumpirea abruptă a gazelor și electricității. Miniștrii energiei se întâlnesc la Bruxelles, ce a făcut până acum fiecare țară

Creșterea costurilor cu gazul și energia electrică obligă guvernele europene să discute despre miliarde de euro care vor fi acordate sub formă de ajutoare pentru gospodării și furnizorii afectați, pe fondul îngrijorării din ce în ce mai mari că vom avea o criză energetică în această iarnă, notează Financial Times. 

Miniștrii energiei din UE se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a discuta despre răspunsurile guvernelor naționale la creșterea prețurilor angro la gaz, pe fondul îngrijorării că energia și gazele atât de scumpe vor pune în pericol redresarea economică post-pandemică a Europei și vor submina planurile Bruxelles-ului pentru reforme ecologice ambițioase, dar costisitoare, notează publicația.

Este de așteptat ca Italia să publice, în această săptămână, un pachet de sprijin de miliarde de euro pentru gospodării. Surse din ministerului italian de finanțe spun că „o sumă plauzibilă pentru a aborda problema creșterii costurilor cu energia ar putea ajunge până la 4,5 miliarde de euro”. FT notează că  Roma a cheltuit deja 1 miliarde de euro pentru a interveni pe piața energiei pentru a reduce prețurile la consumatorii finali. Italia își asigură mai mult de două treimi din necesarul său de energie din import.

Planurile Italiei urmează deciziei Spaniei de săptămâna trecută, de a suprataxa ce a spus că sunt că sunt profituri excesive ale companiilor energetice și de a oferi scutiri de impozite consumatorilor (la TVA și la taxa specială pe energie). Observatorii pieței se așteaptă la răspunsuri în instanță ale companiilor, în condițiile în care măsura a dus la o scădere a cotațiilor acțiunilor.

Franța a anunțat deja o subvenție de 100 de euro pentru aproape 6 milioane de gospodării cu venituri mici, compensație care se acordă direct

Guvernul Marii Britanii analizează posibilitatea de a acorda împrumuturi garantate de stat acelor companii energetice care preiau clienţii firmelor de utilităţi care au dat faliment din cauza creşterii preţurilor angro la gaze naturale. Câțiva mici furnizori din Regat au dat faliment deja.

În Grecia, Guvernul a anunțat deja o subvenție de 30 de euro pe lună pentru fiecare consumator legat la rețeaua de joasă pentru un consum lunar de până la 300 kWh de electricitate și ar putea crește plafonul până la 600 kWh. Inițial anunțase că va face acest lucru din octombrie până în decembrie inclusiv, dar ulterior a revenit și a spus că acordă și în septembrie o compensație de nouă euro pentru fiecare consumator. Costul întregii scheme s-ar ridica la 180-200 de milioane de euro, iar grecii ar vrea să folosească în acest scop din banii încasați din emisiile de carbon, potrivit presei locale

România a anunțat o subvenție de 25% a facturii la gaze a consumatorilor casnici cu un consum anual cuprins între 100 și 1.200 de metri cubi pe an și o subvenție de 18 bani/kWh de energie electrică pentru clienșii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și  200 kWh. Compensațiile ar urma să se acorde pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022.

Spania a cerut discuții la nivelul Comisiei și intervenții pe piețe

Spania a cerut luni Comisiei Europene să pună la punct orientări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar şi, de asemenea, a sugerat că este nevoie de măsuri pentru a limita speculaţiile pe piaţa certificatelor de poluare.

Luni, ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, şi colega sa de la Mediu, Teresa Ribera, au trimis un document Comisiei Europene în care îşi prezintă punctele de vedere.

„Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri”, se precizează în acest document.

Comisia Europeană a confirmat că a primit scrisoarea trimisă de cei doi miniştrii spanioli şi a anunţat că va răspunde la timp.

Printre propunerile Spaniei se numără restrângerea participării anumitor traderi la piaţa certificatelor de emisii din UE, avertizând că există riscul ca „speculaţia financiară mai degrabă decât factorii reali să fie de vină pentru creşterea prea rapidă a preţurilor”. De asemenea, oficialii spanioli cer înfiinţarea unei platforme europene centralizate pentru achiziţionarea de gaze naturale şi începere formării unor rezerve strategice de gaze naturale, pentru a contracara expunerea blocului la pieţele internaţionale fluctuante.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *