mn

Compensarea cantitativă pentru prosumatori ar urma să fie adoptată “în primele ședințe” ale noului Guvern

Compensarea cantitativă este foarte aşteptată de toţi consumatorii din piaţă, în acel proiect fiind crescută capacitatea instalată pentru prosumatori, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Dragoş Drăgan, menţionând că speră să fie adoptată ordonanţa de urgenţă în primele şedinţe de Guvern.

„Compensarea cantitativă este foarte aşteptată de toţi consumatorii din piaţă, după cum bine ştiţi, în proiectul acela am crescut capacitatea instalată pentru prosumatori, pentru compensarea cantitativă (…) Acel act normativ se află în elaborare.

Sperăm că zilele acestea să avem un Guvern care poate să adopte un asemenea act, o asemenea ordonanţă de urgenţă. Sperăm că în primele şedinţe de Guvern această ordonanţă de urgenţă să fie adoptată şi această măsură să înceapă să-şi producă efectele, efecte benefice către toţi beneficiarii şi efecte benefice în general către piaţa de energie electrică din România, având în vedere perspectiva şi estimările noastre referitoare la capacitatea de generare suplimentară care se va instala datorită acestei măsuri în sprijinul consumatorilor casnici, dar totodată şi în sprijinul IMM-urilor”, a menţionat secretarul de stat, în cadrul unui eveniment online organizat de Ziarul Financiar

O lege (prea) mult așteptată

Acum o lună și jumătate Consiliul Economic și Social a retrimis Guvenului proiectul de Ordonanță de Urgență care prevedea, printre altele, introducerea compensării cantitative a energiei electrice injectată în rețea de prosumatori.

Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 precum si modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008 a fost retrimis Guvernului de Consiliul Economic și Social pentru că, așa cum a plecat din Guvern, nu avea toate avizele.

Potrivit legii, CES trebuie să emită avize pentru actele normative emise de Guvern. Chiar dacă avizul este consultativ pentru Guvern – adică poate să țină cont de el sau nu, el este totuși obligatoriu – adică trebuie să îl obțină.

În acest caz, CES a retrimis Guvernului proeictul de OUG pentru că nu avea toate avizele necesare – de la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul de Externe și, mai ales, de la Ministerul Justiției. Ca atare, proiectul de OUG nu a putut intra în vigoare.

Pe scurt, ce urma să se întâmple: OUG introduce compensarea cantitativă în regim de 1:1 a prosumatorilor care au instalații de până la 200 kW. Furnizorii vor fi obigați să factureze doar diferența dintre ce consumă prosumatorul din rețea și ce livrează în rețea. În cazul în care cantitățile livrate le depășesc pe cele consumate din rețea, ce rămâne se poate compensa cantitativ în termen de doi ani. Cu alte cuvinte, se poate consuma iarna ce s-a produs în exces vara. Schema de compensare cantitativă este valabilă până în anul 2030.

În detaliu despre mecanism, în acest text:

Se introduce compensarea cantitativă a prosumatorilor. Cum se aplică și până când – proiect de OUG

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege a declarat în septembrie că, la finalul lui iunie, erau înregistrați la nivel national 9.000 de prosumatori și mai erau alte “câteva mii” în procedura de obținere a certificatului de prosumator. Capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor era de 70 MW, la jumătatea anului.

1 Comment

  1. Speram ca de aceasta data Guvernul se va tine de ceea ce afirma ;sa se compenseze enetgia produsa de catre prosumeri in raport de 1:1 cu energia consumata.
    Aceasta masura va da avint produceri de energie regenerabila .

    Sa speram ca va fi asa cum se propune si nu altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.