Companiile petroliere vor fi obligate să trimită Concurenţei preţurile la carburanţi. Apare un comparator naţional al preţurilor la benzină şi motorină

Guvernul a aprobat un memorandum cu tema “ Măsuri destinate consolidării cadrului legal cu privire la monitorizarea şi evaluarea funcţionării pieţei de carburanţi”, care schimbă legea concurenţei şi obligă fiecare companies ă trimită preţurile către Consiliul Concurenţei. Această instituţie va realiza un comparator al preţurilor la carburanţi, la nivel naţional.

‘Platforma de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, instrument similar Monitorului preţurilor în domeniul de retail alimentar, va conduce la transparentizarea pieţei pentru consumatori, astfel încât aceştia să poată alege carburanţii auto cu cel mai bun raport preţ – calitate. Creşterea transparenţei pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurenţă pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi auto, cu implicaţii benefice asupra preţului carburanţilor, dar şi asupra calităţii acestora, serviciilor oferite în staţiile de distribuţie a carburanţilor’, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, în vederea extinderii ‘Monitorului preţurilor’ şi în domeniul carburanţilor auto se intenţionează amendarea corespunzătoare a Legii concurenţei.

‘Astfel, se va crea cadrul legal în baza căruia Consiliul Concurenţei poate solicita date şi informaţii companiilor active pe piaţă, ceea ce va permite autorităţii de concurenţă şi monitorizarea activă a preţurilor practicate de companiile petroliere’, se mai arată în comunicat.

Consiliul Concurenţei a oferit câteva detalii despre noul monitor al preţurilor.

Pentru realizarea acestei aplicaţii trebuie creată o bază de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate. Ca urmare, intenţionăm amendarea corespunzătoare a legii concurenţei, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza căruia să putem solicita date şi informaţii companiilor active pe piaţă, ceea ce va permite şi monitorizarea activă a preţurilor practicate de companiile petroliere’, a afirmat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-un comunicat.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa comercializării de carburanţi auto, având în vedere rigiditatea observată a preţurilor la comercializarea cu amănuntul a carburanţilor în România. Acest fenomen a fost constatat din evoluţia comparativă a preţurilor practicate în România şi a mediei preţurilor la nivel european, dar şi din felul în care au evoluat preţurile interne raportat la modificările cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere.

În cadrul acestei investigaţii, se analizează o gamă largă de date şi informaţii de la companiile care acţionează pe această piaţă inclusiv evoluţia preţurilor cu amănuntul la carburanţi. Ca urmare, companiile trebuie să transmită Autorităţii date şi informaţii referitoare la factorii care influenţează nivelul preţurilor cu amănuntul pentru carburanţii auto (benzină şi motorină) comercializaţi în România, dar şi cu privire la alte aspecte, cum ar fi stocurile minime.

În România se consumă şapte miliarde de litri de carburant auto anual, dintre care cinci miliarde de litri de motorină şi două miliarde de litri de benzină.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *