Companiile petroliere vor fi amendate de Concurenţă, dar nu riscă amenda maximă

Consiliului Concurenţei va prezenta săptămâna viitoare rezultatul investigaţiei de pe piaţa carburanţilor, raportul final recomandând sancţiuni care nu ajung la amenda maximă, de 10% din cifra de afaceri, a anunţat joi preşedintele autorităţii de reglementare, Bogdan Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Consiliul Concurenţei investighează cele mai mari şase companii petroliere din România, respectiv OMV, Petrom, Rompetrol, MOL, Agip şi Lukoil, având suspiciuni că acestea s-au înţeles în 2008 să retragă de pe piaţă un sortiment de benzină.

„Raportul distinge între companii. Sunt diferenţe între faptele comise de companiile investigate, iar legea spune că iniţiatorul (unui comportament anticoncurenţial – n.r.) va fi sancţionat mai sever”, a declarat la sfârşitul lunii decembrie, Chiriţoiu, după audierea reprezentanţilor legali ai companiilor investigate.

Cea mai mare sancţiune pe care o poate aplica Consiliul Concurenţei unei companii este amendarea cu echivalentul a 10% din cifra de afaceri.

„Raportul nu recomandă aplicarea amenzii maxime pentru vreo companie implicată, plenul însă poate decide acest lucru. Practica arată, însă, că decizia plenului nu poate fi foarte diferită de ceea ce scrie în raport”, a adăugat Chiriţoiu.

El a menţionat că până în prezent decizia nu a fost transmisă companiilor investigate.

Puteţi citi mai multe despre problemele companiilor petroliere cu autoritatea de concurenţă aici

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *