Companiile petroliere au plătit statului amenda de 200 de milioane de euro

Companiile petoliere au plătit amenda-record de perste 200 de milioane de euro primită la începutul anului de la Consiliul Concurenţei. Procesele cu statul continuă însă.

OMV Petrom a plătit în totalitate amenda pe care a primit-o anul trecut de la Consiliul Concurenţei, potrivit oficialilor companiei. OMV Petrom precizează însă că procesul pe fond, prin care compania petrolieră a contestat amenda Consiliului Concurenţei, continuă.

“Ca urmare a amenzilor aplicate Consiliul Concurenţei dinRomania, OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing au contestat în instanţă pe fond decizia Consiliului Concurenţei. În plus, ambele companii au cerut suspendarea executării deciziei Consiliului Concurenţei prin care se aplicau aceste amenzi. Cererile de suspendare au fost respinse. În Aprilie ambele societati au achitat integral amenzile aplicate si vor continua acţiunea de contestare pe  fond a deciziei Consiliului Concurenţei” spun reprezentanţii OMV Petrom.

Şi cei de la Lukoil spun că au plătit amenda ba, mai mult, oficialii companiei au spus că toate companiile amendate au făcut acest lucru.

Toate companiile petroliere care au fost amendate de Consiliul  Concurenţei au plătit integral amenda de 220 de milioane de euro, spune Constantin Tampiza, director de Dezvoltare la LukOil. Potrivit acestuia companiile au pierdut în instanţă cererile de suspendare a plăţii amenzii aşa că au fost nevoite să vireze banii direct în conturile Fiscului. Se judecă, în continuare, pe fond la Înalta Curte, iar dacă vor câştiga statul va trebui să le returneze integral banii.

„Măi flăcăi, toate amenzile se duc în preţul benzinei şi motorinei. Noi ne-am creditat într-un procent mare aşa că trebuie să ne recuperăm banii. Toată treaba asta cu amenda a fost presiune politică. Ăştia de la stat zâmbesc când aud de amendă şi scumpiri pentru că ştiu că înseamnă venituri mai mari la buget”, a precizat Tampiza pentru economica.net.

La începutul acestui an, Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. A fost cea mai mare amendă dată vreodată în România, Consiliul argumentând că există dovezi cum că în perioada 2007-2008, companiile petroliere s-ar fi Înţeles să scoată de pe piaţă un tip de benzină.

Din amenda de 880 de milioane de lei, cea mai mare parte a revenit OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing SRL.

 Cine a luat amenda

SC OMV Petrom SA – 366 mil. lei

Sc OMV Petrom Marketing SRL – 137 mil. lei

SC LukoilRomaniaSRL- 137 mil. lei

SC Rompetrol Downstream SRL – 160 mil. lei.

SC MolRomaniaPetroleum Products SRL – 80 mil lei.

SC Eni Romania SRL– 11 mil lei

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *