Companiile petroliere au mai ieftinit carburanții după ce i-a scumpit Guvernul. La cât au ajuns prețurile

Dupa majorarea acczielor la carburanți, impusă de Guvern, care a majorat semnificativ prețurile la 1 ianuarie, carburanții s-au mai ieftinit.

Marile lanțuri de distribuție a carbiranților au coborât în ultimele zile prețurile la carburanți, după ce acestea au crescut semnificativ la 1 ianuarie, ca urmare a creșterii accizei la carburanți.

De exemplu, dacă la o benzinărie a liderului pieței, Petrom, în data de 1 ianuarie, după scumpirea cauzată de noua acciză, benzina costa 6,78 de lei pe litru iar motorina 7,23 lei pe litru, în data de 4 ianuarie prețurile coborâseră la 6,70 de lei pe litru la benzină și la 7,15 lei pe litru la motorină.

Așadar, la patru zile după scumpirea de 29 de bani pe litru la benzină și de 26 de bani pe litru la motorină, aplicată matematic de companii ca urmare a creșterii accizei de la 1 ianuarie, prețurile au scăzut cu opt bani pe litru.

Ca urmare, aproape o treime din efectul creșterii prețului la  pompă generată de creșterea taxei impusă de Guvern a fost deja atenuată de ieftinirea cauzată de evoluția cotațiilor.

Ca de obicei, evoluția prețurilor finale la carburanși este dictată, alături de taxe, de cotațiile internaționale ale carburanților, determinate și ele de evoluția prețului petrolului. Azi, cotațiile petrolului Brent se situau la aproximativ 77 dolari pe baril, în ușoară scădere.

După majorarea de preț generată e creșterea accizelor de la 1 ianuarie, va urma una, și mai mare, tot în urma unei creșteri suplimentare a aceste taxe, decise de Guvern, la 1 iulie.

Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de 40 de bani pe litrul de motorină. Ea va surveni indiferent de cotațiile produselor petroliere.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *