Companiile petroliere, amendate cu 205 milioane de euro. Ce spun benzinarii

Consiliul Concurenţei a anunţat amenzile pentru principalii jucători de pe piaţa carburanţilor: 205 milione de euro, cea mai mare amendă de instituţie vreodată în România.

Amenzile acordate de Consiliul Concurenţei reprezintă circa 3% din cifra de afaceri pe anul 2010, adică 880 de milioane de lei, circa 205 milioane de euro. Au fost amendate OMV Petrom, Rompetrol Downstream, Lukoil România , Mol Romania şi Eni România. Potrivit preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, Petrom va primi o amendă ceva mai mare, iar Rompetrol una mai mică, de sub 3% din cifra de afaceri. Chiriţoiu a refuzat să ofere cifrele detaliate, pentru fiecare companie în parte.

Amenda a fost dată pentru că, în anul 2008, companiile petroliere ar fi decis, de comun acord, să scoată de la comercializare un sortiment de benzină, Eco Premium,

„Este cea mai mare amendă din Uniunea Europeană pe piaţa petrolieră.Noi apărăm funcţionarea pieţei, nu negăm dreptul companiei să stabilească preţul, să facă ce vrea cu marfa eil. Interzicem ca firmele să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul.

Au fost dovezi, au fost discuţiii în 2007 şi 2008 să scoată de pe piaţă benzina Eco Premium, 20% din vânzările de benzină. Ele au stabilit împreună să scoată acest sortiment, pentru asta îi sancţionăm. Într-o lună vor primi decizia, apoi au la dispoziţie 30 de zile să conteste în instanţă decizia” a spus Chriţoiu. El a spus că instituţia românească este singura din Europa care a găsit dovezi directe referitoare la înţelegerile dintre companiile petroliere.

Lukoil: Vom merge în instanţă. E un semnal foarte prost

Constantin Tampiza, oficial al Lukoil România, a declarat, la Money Channel, ca va contesta decizia. „O să atacăm decizia Consiliului Concurenţei în justiţie, la toate nivelurile. O considerăm nefondată. Nu există un precedent de acest fel în Europa. Vorbesc despre profituri mari. Ce profituri mari? Lukoil a avut pierdere în România. E un semnal foarte prost pentru mediul de afaceri. Toată lumea ştie că în Europa se închid rafinării, iar toate aceste presiuni pot duce la închiderea, şi în România, a rafinăriilor care provoacă pierderi”. El a mai spus şi că benzina pe care companiile petroliere a fost scoasă de pe piaţă, nu mai putea fi legal comercializată. Lukoil România a anunţat şi că se retrage din Asociaţia Petroliştilor. Amenda dată Lukoil a fost de 144 de milioane de lei.

Petrom: Am procedat perfect legal, mergem în instanţă

 Petrom consideră că sancţiunea nu este jutificată şi vom o contesta în instanţă, a declarat directorul de comunicare al OMV Petrom, Dan Pazara. „Decizia de a nu mai comercializa benzina Eco Premium a fost luată în condiţiile în care legislaţia nu mai permitea comercializarea acestui sortiment. Consumatorilor li s-a oferit un produs un produs compatibil, la un preţ mai mic, mai puţin poluant” a spus reprezentantul OMV Petrom.

Rompetrol: Concluzii nedovedite, suntem decişi să atacăm în instanţă

Rompetrol  a anunţat, într-un comunicat, că va acţiona în instanţă Consiliul Concurenţei. Iată integral comunicatul.

„Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4. Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată.”

Activităţile comerciale desfăşurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate întotdeauna în strictă conformitate cu dispoziţiile legale. Rompetrol nu a fost informată cu privire la existenţa unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzină Premium E4 şi nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun.

Comportamentul pe piaţă al Rompetrol a fost întotdeauna unul independent şi a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea acestui sortiment până la 1 ianuarie 2009 şi trecerea ulterioară la producţia de carburanţi care respectă normele Euro 5.

Grupul Rompetrol a decis sistarea producţiei sortimentului de benzină Premium E4 în luna noiembrie 2008, cu menţiunea că, practic comercializarea acestuia a continuat până la epuizarea efectivă a stocurilor.

Considerăm că argumentele prezentate de companie, atât pe parcursul verificărilor, cât şi prin obiecţiunile transmise Consiliului şi în cadrul audierilor desfăşurate în luna decembrie 2011, au demonstrat că acuzaţiile Consiliului sunt cert nefundamentate şi lipsite de suport.
Rompetrol Downstream este decisă să conteste în instanţă decizia Consiliului Concurenţei.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *