Companiile nu sunt foarte interesate de eticheta “verde” a energiei consumate. Doar 7% din garanțiile de origine emise au fost folosite în 2019, Kaufland e liderul

Utilizarea la nivelul consumatorilor finali a garanțiilor de origine a energiei electrice produse este încă la un nivel redus, potrivit ultimelor statistici ale ANRE. Anul trecut, au fost emise aproape 14 milioane de astfel de garanții, dar consumatorii finali au folosit doar un million.

Sistemul de certificare a originii energiei electrice din surse regenerabile de energie (E-SRE) își propune creșterea gradului de transparență față de client prin diferențierea dintre energia electrică provenită din surse regenerabile de energie şi energia electrică provenită din surse convenționale şi se concretizează prin acordarea de garanții de origine producătorilor de E-SRE.

Practic, cine produce energie din surse regenerabile primește o garanție de origine, la cerere, pentru fiecare MWh produs. El poate fi transferat de la un producător la altul, de la producător la furnizor, sau de la furnizor la furnizor. Însă, utilizarea lui este vizibilă în final la nivelul consumatorilor. Spre exemplu, sunt companii care își fac campanii de marketing că ele consumă doar energie obținută din surse regerabile. În acest caz, furnizorii lor fac dovada că le livrează exclusiv energie verde utilizând un număr egal de certificate de origine cu cel al consumului: nr. de MWh furnizați consumatorilor.

În anul 2019, ANRE a emis un număr de 13.967.013 garanții de origine din totalul de 24.307.300 disponibile pentru emitere, corespunzător producției de E-SRE din anul 2019, arată instituție într-un raport recent.  Cele mai multe au fost, evident, pentru energia produsă din energie hidraulică, cu o pondere de 67,00% pentru Hidroelectrica, care a solicitat și primit un număr de 9.357.480 garanții de origine.

Numărul garanțiilor de origine transferate din contul producătorilor de E-SRE în contul furnizorilor de energie electrică a fost de 5.463.136, reprezentând 39,47% din numărul garanțiilor de origine deţinute de producătorii de E-SRE în cursul anului 2019.

Însă, numărul garanțiilor de origine utilizate de către furnizorii de energie electrică la clienții finali a fost de 1.040.944, reprezentând 7,52% din numărul garanțiilor de origine deţinute de producătorii de E-SRE în cursul anului 2019, în creștere față de anul precedent când ponderea a fost de 4,3%.

Cine a solicitat garanțiile de origine

Din cele 1,04 milioane de certificate care au fost utilizate pentru clienții finali, circa 40% au mers la Kaufland, circa 406.000. La mare distanță au fost cei de la Michelin România, cu 157.00- și Ford România-74.700. În total, 36 de consumatori au beneficiat în 2019 de aceste garanții de origine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *