Companiile germane vor primi 4,35 miliarde euro de la stat pentru a închide termocentralele pe lignit

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a promis joi că va plăti despăgubiri în valoare de 4,35 miliarde euro companiilor afectate de planul care prevede închiderea termocentralelor pe lignit până în 2038, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

La finalul unor negocieri maraton între guvernul federal şi guvernele landurilor din regiunile miniere s-a ajuns la un acord potrivit căruia operatorii termocentralelor pe lignit din vestul Germaniei vor primi despăgubiri în valoare de 2,6 miliarde de euro, în timp ce suma de 1,75 miliarde de euro va fi plătită operatorilor termocentralelor pe lignit din estul ţării.

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a spus că legea privind renunţarea la cărbune va ajunge în Parlament până la finele acestei luni. Actul normativ prevede că ultima termocentrală pe cărbune din Germania va fi închisă până în 2038.

La rândul său, ministrul Mediului, Svenja Schulze, a salutat acest acord. „Suntem prima ţară care renunţă la energia nucleară şi cea pe bază de cărbune şi acesta este un semnal internaţional important pe care îl trimitem”, a spus Schulze.

Un număr de aproximativ 20.000 de persoane lucrează în industria lignitului din Germania, dintre care 15.000 în cariere deschise şi 5.000 în termocentralele pe lignit.

Guvernul de la Berlin a fost supus la presiuni în special din partea a trei landuri estice: Saxonia, Brandenburg şi Saxonia-Anhalt care erau îngrijorate că închiderea minelor pe cărbune va agrava inegalitatea economică comparativ cu landurile din vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *