Companiile Enel din România au dat dividende totale de trei miliarde de lei. Explicațiile Enel

Companiile controlate de grupul Italian Enel au plătit dividende totale de aproape trei miliarde de lei, potrivit datelor trimise la solicitarea noastră.

Compania a dat de înțeles că a plătit abia acum aceste dividende pentru că mediul în care își desfășoară activitatea din România a devenit mai bun pentru business-ul ei și a putut să disponibilizeze acești bani.

Iată integral răspunsul companiei:

„Adunările Generale ale Acționarilor companiilor E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia au aprobat recent acordarea de dividende în valoare de 2,955 miliarde lei, din rezultatul reportat al anilor anteriori.

Astfel, E-Distribuție Banat va acorda dividende în valoare de 886,15 milioane lei, E-Distribuție Dobrogea va acorda dividende ajungând la 502,7 milioane lei, în timp ce E-Distribuție Muntenia va acorda dividende în valoare de 1,566 miliarde lei.

Acordarea de dividende are în vedere contextul creat de noul cadru de reglementare, care definește un nivel minim de investiții, precum și poziția financiară curentă bună a companiilor, ca urmare a unei politici de management solide și prudente. Estimările actualizate ale fluxurilor de numerar sunt strict corelate cu noul cadru de reglementare.

În prezent, Grupul Enel deține 78% din acțiunile E-Distribuție Muntenia, în timp ce Fondul Proprietatea are 12%, iar Statul Român, prin intermediul SAPE, are o pondere de 10%. În ceea ce privește E-Distribuție Banat, structura acționariatului este următoarea: Grupul Enel – 51%, Fondul Proprietatea – 24,12%, SAPE – 24,86%; pentru E-Distribuție Dobrogea structura este: Grupul Enel – 51%, Fondul Proprietatea – 24,09%, SAPE – 24,9%.

Astfel, acționarii vor încasa următoarele sume sub formă de dividende de la cele 3 companii – Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) va primi dividende în valoare de 502,2 milioane lei, Fondul Proprietatea va primi dividende în valoare de 522,9 milioane lei, în timp ce Grupul Enel va încasa 1,93 miliarde lei.”

Am cerut Enel un punct de vedere după ce Ministerul Economiei a emis un comunicat de presă în care a anunțat că a negociat obținerea a peste 100 de milioane de euro (aproximativ 502 milioane de lei) cu titlu de dividend extraordinar de la trei companii din Grupul ENEL.

Discuțiile din partea statului au fost coordonate de Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – prin echipa SAPE condusă de Bogdan Stănescu, președintele Directoratului SAPE SA, potrivit comunicatului. „În calitate de Ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, am coordonat și am fost în contact permanent cu echipa de negociere care a reprezentant statul în acest demers. Acest succes arată că abordarea profesionistă din partea statului, bazată pe documentare, negociere și respectarea legii, este ceea ce aduce consens și câștig într-un acționariat stat–privat, și nu numai. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest proces pentru profesionalismul de care au dat dovadă. Majoritatea sumei a fost deja încasată pe 21 februarie 2020. Urmează ca restul de plată, reprezentând 20% din sumele aferente dividendelor distribuite de E-Distribuție Dobrogea să se achite până la jumătatea lunii august 2020”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energie și Mediului de Afaceri, în comunicat.

Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei dintre cele opt zone de rețea al țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție.

Grupul italian este și prima companie care a participat la un proces de privatizare în sectorul energetic din România: în 2004 a semat contractul de cumpărare a pachetelor majoritare de acțiuni la fostele Electrica Banat și Dobrogea.

În 2018, Enel a avut în România venituri de 1,28 miliarde de euro, în creștere cu 100 de milioane, iar profitul operațional EBITDA a fost de 230 de milioane de euro, în scădere ușoară față de 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *