Compania spaniolă Genia Bioenergy construiește o instalație de cogenerare pe biogaz în comuna Seleuș din Arad

Centrala pe biogaz care va fi construită de Genia Bioenergy în comuna arădeană și care va furniza energie electrică și termică va fi operațională în acest an.

Scopul acestei instalații este de a oferi o soluție sustenabilă pentru gestionarea a 60.000 de tone de deșeuri animaliere și agricole pe an, prin generarea de energie regenerabilă de care pot beneficia atât primăria, cât și locuitorii locașități. Centrala va rezolva problemele locale legate de gestionarea deșeurilor  într-o zonă preponderent agricolă și zootehnică, oferind în același timp locuitorilor energie electrică la preț redus și încălzire gratuită.

Centrala ar urma să intre în funcțiune în luna octombrie a acestui an.

Proiectul dispune de un motor de cogenerare de 1 MW, care va produce energie electrică din biogazul generat, pe care o va vinde în rețea și la care locuitorii și firmele din Seleuș vor avea acces la un preț mai mic decât cel al pieței. Energia termică rezultată este utilizată într-o rețea de încălzire urbană care va furniza apă caldă tuturor locuințelor din municipiu și chiar fermelor de creștere a animalelor și întreprinderilor locale.

Municipalitatea din Seleuș a obținut finanțare din partea Uniunii Europene pentru acest proiect.

Potrivit lui Bernat Chulià, director al Genia Bioenergy, „Cheia a fost să putem prezenta un proiect complet adaptat la necesitățile localității Seleuș, dar cu robustețea de care are nevoie o unitate agroindustrială și cu standardizarea necesară pentru a respecta termenele stabilite pentru proiect”.

Primarul comunei Seleuş, Cristian Branc, a declarat luna trecută că lucrările au început dejadupă ce licitaţia a fost câştigată de o asociere formată din trei firme, din Oradea, Ungaria şi din Spania, potrivit presei locale.

Proiectul are o finanţare nerambursabilă de 85% din costurile de 8,6 milioane de euro şi ar trebui finalizat la 31 decembrie 2024.

„Practic, din 1 ianuarie 2025 sistemul de încălzire centralizată al comunei va fi funcţional, iar oamenii vor putea să renunţe la sobele pe lemne. Localnicii şi-au dorit foarte mult o astfel de investiţie, pentru că au nevoie de energie termică inclusiv pentru solarii, comuna noastră fiind vestită pentru producţia de legume în spaţii acoperite. Suntem prima administraţie locală din România care construieşte o astfel de centrală termică, cu biomasă şi biogaz, iar capacitatea ei va fi destul de mare pentru a furniza căldură inclusiv în oraşele Ineu şi Pâncota, pentru un anumit număr de beneficiari”, a declarat primarul.

Edilul a spus că în Seleuş au început deja săpăturile la reţeaua de conducte termice, care va avea o lungime de aproximativ 70 de kilometri

Sursă foto: EuropaFM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *