Compania azeră SOCAR va deschide 300 de benzinării în România

După ce au cumpărat o mică reţea de benzinării în nordul Moldovei, azerii vor să pună pe picioare o reţea care i-ar propulsa spre locul trei pe piaţa românească, la concurenţă cu ruşii de la Lukoil

Compania petrolieră de stat SOCAR, din Azerbaidjan, intenţionează să deschidă circa 300 de benzinării în România în următorii trei ani, a declarat astăzi preşedintele companiei, Rovnag Abudllayev, potrivit agenţiei de ştiri azere Trend Capital

SOCAR a demarat procesul de rebranduire a unor staţii pe care le-a achiziţionat deja în România. Creşterea numărului de benzinării din reţeaua proprie face parte din strategia SOCAR pe piaţa din România.

Compania de stat SOCAR a achiziţionat un retailer de carburanţi din nordul Moldovei, Romtranspetrol SA Botoșani. Cu o rețea de 15 benzinării, compania Romtranspetrol a fost înființată în 1999 de omul de afaceri botoșănean Iulian Berescu. Achiziţia a avut loc la finalul lui ianuarie 2011, azerii recunoscând că au ales compania lui Berescu după ce trecut în revistă alte 20-30 de proiecte. SOCAR a cumpărat 90% din acţiunile companiei româneşti. Romtranspetrol a avut în 2010 afaceri de sub 10 milioane de euro, în scădere accentuată faţă de nivelurile din anii precedenţi, din cauza crizei. Benzinăriile au început să fie rebranduite sub sigla SOCAR Petroleum, protrivit presei locale.

Preluarea Romtranspetrol s-a făcut prin intermediul unui vehicul olandez,  Becrux Investments & Finance B.V, persoana împuternicită pentru parafarea tranzacţiei fiind Hamza Karimov, reprezentantul firmei SOCAR în România, firmă prezentă de patru ani pe piaţa locală, printr-o reprezentanţă.

 SOCAR (n.r. – State Oil Company of the Azerbaidjan Repulic) este angrenată şi într-un proiect regional: gazoductul AGRI – prin care va aduce gaze naturale către Europa, pe ruta Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.  

Azerbaid­janul este pe locul 27 în lume la rezervele de gaze naturale, cu 849,5 miliarde de metri cubi şi pe locul 19 la rezervele de petrol, cu 7 miliarde de barili.

Cei mai importanţi jucători pe piaţa românească a carburanţilor sunt OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

Sursă foto: energyonline.ge

3 Comments

  1. Degeaba vin pe piata daca vor avea aceleasi preturi ca si restu mizeriilor de benzinari: omv,lukoil etc. Vor avea aceiasi soarta de clienti din ce in ce mai putini, iar evident profitul va fi impartit intre toti, avand acelasi produs la acelasi pret.Depinde de ei cu ce preturi vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *