Comisia Europeană nu abandonează Pactul Verde, în pofida pandemiei de coronavirus

Comisia Europeană îşi continuă lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice în cadrul Pactului Verde European (European Green Deal), a asigurat marţi instituţia, după ce premierul ceh a invitat Bruxellesul să lase acest plan deoparte pentru a se concentra asupra pandemiei de coronavirus, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„În mod evident, noi urmărim toţi aici ceea ce se petrece oră de oră, zi de zi (în legătură cu propagarea virusului), dar în acelaşi timp munca pe termen lung asupra Pactului Verde continuă în paralel şi rămâne o prioritate”, a reacţionat Vivian Loonela, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene în cursul întâlnirii zilnice cu presa la Bruxelles.

Premierul ceh Andrej Babis a afirmat luni că „Europa ar trebui să uite acum de Pactul Verde” pentru a se concentra asupra luptei împotriva pandemiei declanşate de noul coronavirus. Republica Cehă, care produce cea mai mare parte a energiei sale datorită centralei nucleare (de la Temelin) şi a minelor de cărbuni, îşi exprimase reticenţa cu privire la obiectivul neutralităţii carbonului până în 2050, înainte de a i se ralia.

„Deşi atenţia noastră este orientată în prezent în întregime împotriva Covid-19, munca noastră pentru realizarea Pactului Verde continuă. Criza climatică este în continuare o realitate şi necesită atenţia şi eforturile noastre continue. Este unul din motivele pentru care noi am propus legea climatului: pentru a evita ca acţiunea climatică, o misiune a unei generaţii, să fie deturnată de provocări mai presante şi mai imediate”, a completat o sursă a Comisiei.

De exemplu, sunt aşteptate în săptămânile următoarea strategia „De la fermă la masă” privind lanţul alimentar şi cea asupra biodiversităţii până în 2030.

Mai multe surse diplomatice europene au explicat pentru AFP că nu este vorba de a face o alegere.

„Este de înţeles ca Pactul verde să fie acum încetinit, la fel ca multe alte planuri strategice, în timp ce UE şi lumea se confruntă cu o provocare mai urgentă precum coronavirusul”, a comentat una din aceste surse. „Bineînţeles, atenţia şi resursele trebuie să fie ierarhizate. Totuşi, logica şi necesitatea de a merge înainte cu obiectivele care stau la baza Pactului Verde nu au dispărut”, potrivit acesteia.

Conform altei surse, „nu se poate alege pur şi simplu ‘să se pună de o parte’ activităţile statelor membre şi ale UE privind politicile pe termen lung, precum Pactul Verde, în faţa provocărilor care nu aşteaptă până când noi vom termina să ne ocupăm de Covid-19”

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *