Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, regulamentul stabileşte cerinţe de prevenire şi reacţie la întreruperile potenţiale ale aprovizionării cu gaze în UE.
În acest scop, este esenţial să existe planuri de acţiune preventivă şi planuri de urgenţă, precum şi acorduri de solidaritate clare între statele membre. Comisia monitorizează îndeaproape punerea în aplicare a acestor obligaţii la nivel naţional.
„În luna mai a anului trecut, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere tuturor statelor membre ale UE. Între timp, toate şi-au trimis planurile, cu excepţia Croaţiei şi României. Aceste state membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei.În caz contrar, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu acest caz”, subliniază Executivul comunitar.
Avizul motivat reprezintă cea de-a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Acesta constă într-o cerere oficială prin care Comisia solicită statelor membre vizate să se conformeze cu legislaţia UE şi să o informeze cu privire la măsurile luate în acest sens într-un anumit termen. În lipsa unui răspuns la avizul motivat sau în cazul în care observaţiile prezentate în răspuns nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate decide să treacă la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi sa sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.