Comisia Europeană cere oficial României să liberalizeze piețele de energie și gaz

Comisia cere Italiei, Poloniei și României să își modifice schemele de reglementare a prețurilor pentru consumatorii finali, pentru a asigura libertatea de alegere a acestora

 

“Comisia Europeană a solicitat în mod oficial astăzi Italiei, Poloniei și României să își alinieze la normele UE legislațiile naționale privind prețurile reglementate la energie pentru consumatorii finali. Legislația UE referitoare la piața internă a energiei prevede că prețurile sunt stabilite în principal de cerere și ofertă. Stabilirea prețurilor pentru consumatorii finali prin intervenția statului ridică obstacole în calea noilor intrați pe piață și, prin urmare, privează consumatorii și companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piață. Comisia a hotărât să transmită avize motivate celor trei state membre. Dacă statele membre nu respectă în termen de două luni obligațiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curții de Justiție” se arată într-un comunicat al Comisiei.

Comisia admite că, în cazuri excepționale, de exemplu pentru a proteja clienții vulnerabili, se pot stabili prețuri reglementate. În acest caz, măsurile trebuie să fie direcționate în mod special către clienții care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie să fie limitate în timp și să garanteze accesul egal al companiilor din domeniul energiei electrice din UE la consumatorii de pe plan național.

Comisia consideră că normele aflate în vigoare în cele trei țări cu privire la prețurile reglementate pentru consumatorii finali nu îndeplinesc aceste condiții și încalcă dreptul consumatorilor de a alege.

României i s-au trimis două avize motivate, unul pentru energie electrică și unul pentru gaz. În ceea ce privește energia electrică, legea română a energiei electrice a instituit o piață reglementată a energiei electrice. Prețurile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici și întreprinderilor mici și mijlocii care nu și-au exercitat încă dreptul de a schimba furnizorul. La gaz, prețurile reglementate pentru consumatorii finali sunt încă aplicabile tuturor consumatorilor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *