Comisia Europeană are în vedere dublarea capacităților din fotovoltaic până în 2028 în Europa

Comisia Europeană intenţionează dublarea capacităţilor de energie solară instalate Uniunea Europeană, până la 300 GW în 2028, ca parte a planurilor pentru a da un nou impuls energiilor regenerabile şi a se realiza deconectarea de combustibilii fosili importaţi din Rusia, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Acest proiect este prevăzut în draftul planului „Repower EU”, pe care Executivul comunitar îl va prezenta săptămâna viitoare, publicat de portalul francez Contexte, însă documentul mai poate suferi modificări.

În document, Bruxelles propune majorarea obiectivului privind energia regenerabilă în perspectiva 2030 de la 40% cât este stabilit în prezent la 45%, ceea ce va presupune trecerea de la o capacitate instalată în momentul de faţă de 511 GW la 1.236 GW la finele deceniului.

În acest context, energia solară fotovoltaică „reprezintă una dintre tehnologiile cel mai rapid de dezvoltat” şi „poate accelera renunţarea graduală la importurile de combustibili fosili în câţiva ani”, subliniază autorităţile comunitare.

„Pentru acest motiv, Comisia stabileşte în Repower EU obiectivul de a avea instalaţi peste 300 GW de fotovoltaice până în 2028, dublu faţă de nivelul actual”, scrie în document, care va fi completat de o Strategie Solară ce va include acţiuni pentru îndeplinirea acestor ţinte.

Concret, va fi impulsionată dezvoltarea „descentralizată” de panouri solare în bloc, permiţând producerea de electricitate „utilizând toate spaţiile disponibile pe acoperişurile edificiilor rezidenţiale, publice, comerciale sau industriale”.

În plus, Bruxelles-ul sugerează statelor membre să accelereze integrarea de pompe de căldură la scară largă şi de energie geotermală şi termică solară, cu focus pe dezvoltarea şi modernizarea de sisteme de căldură „care să poată înlocui utilizarea de combustibili fosili” în cazul sistemelor de încălzire individuale, „în special în zonele şi oraşele intens populate”.

Pe de altă parte, planul energetic pe care Comisia urmează să îl prezinte insistă pe consolidarea lanţurilor de aprovizionare în ceea ce priveşte energia eoliană, pentru a accelera semnificativ avansul acestei surse de energie regenerabilă şi a consolida astfel „competitivitatea globală” şi mai mult.

Nu în ultimul rând, Executivul comunitar susţine că bioenergia „poate contribui la înlocuirea combustibililor fosili importaţi din Rusia”, inclusiv gazul natural, atâta timp cât sunt consolidate garanţiile pentru a asigura că se obţine în mod sustenabil. Autorităţile comunitare se aşteaptă, de exemplu, la o „creştere moderată, dar fermă” a biomasei până în 2030, mai scrie EFE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *