Într-un interviu pentru Der Spiegel, Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, până acum susţinător declarat al energiei nucleare, admite că, după catastrofa de la Fukushima, începe să aibă dubii asupra siguranţei tehnologiei nucleare.
“Când s-a întâmplat la Cernobâl, noi, cei din Occident, ne-am mulţumit cu ideea că accidentul a fost un rezultat al unei tehnologii sovietice învechite şi a erorii umane. Însă, în ceea ce priveşte Japonia, nu pot decât să respect capacităţile lor în ceea ce priveşte industria şi tehnologia. Am început să am îndoieli. Dacă nici japonezii nu pot stăpâni această tehnologie, atunci energia nucleară ascunde riscuri pe care nu le-am văzut înaainte” a spus Oettinger răspunzând unei întrebări a ziariştilor publicaţiei germane.
Oettinger a afirmat însă că legislaţia UE dă dreptul fiecărei ţări să-şi stabilească mixul de energie dar a spus că este mulţumit de consensul arătat de statele membre referitoare la îmbunătăţirea standardelor de siguranţă. În acest sens, Oettinger a spus că are mari aşteptări de la testele de stres la care vor fi supuse toate reactoarele nucleare din Europa.
„Sistemele de răcire au eşuat (la Fukushima-n.red). Vrem să testăm cât de sigur este sistemul de răcire şi diferitele circuite electricte, în caz de cutremur sau inundaţii. Centralele vor fi suspuse şi unor simulări de atac terorist şi atac asupra sistemului informatic”, a explicat comisarul.
În ţările UE există 143 de centralele nucleare, „nu aş îndrăzni să prevăd că toate vor trece aceste teste” a mai spus Oettinger.