Comerțul cu energie și gaze va fi taxat aspru, și se poate ajunge și la amenzi usturătoare. Exportul comercial de electricitate va fi de facto oprit

Noua OUG pe energie stabilește o suprataxă pentru traderii de energie și gaze și se poate ajunge chiar la amenzi drastice dacă se va dovedi că prin tranzacții succesive se urmărește creșterea prețurilor.

Noua OUG care se va aproba de Guvern azi introduce o suprataxă pentru toți actorii din piața de energie, inclusiv pentru traderi. Banii merg într-un așa numit o Fond de Tranziție Energetică.

Din formula de calcul a acestei contribuții pentru traderi, înțelegem că va fi permis ca aceștia să aibă un profit de doar 2%, orice câștig suplimentar mergând la stat.

Iată formula:

Contribuția la tranziția energetică(CTE) se determină astfel:

CTE (taxa)= (Preț mediu vz – Preț mediu acz x 1,02) x Q livrata lunar, unde:

Preț mediu vz este:  Pretul mediu ponderat lunar de vanzare a energiei electrice/gazelor naturale livrata in luna de referință

Preț mediu acz este: Pretul mediu ponderat lunar de achizitie a energiei electrice/gazelor naturale livrata in luna de referință

Q livrată lunar este: Cantitatea livrată pe piața angro de energie electrică, gaze naturale, de către toți agenții economici care desfăsoară activitate de trading. La calcul cantitatii livrate sunt luate în considerare toate cantitatile tranzactionate cu livrare in luna de referinta, indiferent de data incheierii contractului.

Mai mult, dacă traderii sau furnizorii revând energia sau gazele iar autoritățile dovedesc că au făcut asta cu scopul de a crește prețul în piață, companiile primesc o amendă usturătoare, de 5% din cifra de afaceri. Iată prevederea din OUG.

”Vanzarea succesivă a unor cantități de energie electrică sau gaze naturale de către traderi si/sau furnizori cu activități de trading, in scopul vadit de a creste prețul, se sancționează de către ANRE, cu amenda de 5% din cifra de afaceri.”

OUG introduce și o prevedere referitoare la tranzacțiile de export de energie electrică, care vor fi de fapt 100% taxate, chiar și pentru cantitățile deja cumpărate în trecut care urmează să fie consumate în afara țării la momentul livrării din contract. Așadar, nu se va mai face de facto export de energie electrică, din moment ce nimeni nu va mai câștiga nimic. Iată formula:

“Pentru orice tip de tranzacții de vanzare de energie electrica la export sau livrare intracomunitara de pe teritoriul României persoanele prevazute la art. 15 alin. (1) contributia la Fondul de Tranziție Energetică (C) se determina astfel:

C= (Pmt – Pa ) x Qt x 100%

Unde:

Qt – cantitatea de energie tranzactionata la export sau livrata intracomunitar

Pmt – pretul mediu de tranzactionare a energiei pe PZU din ziua anterioara tranzactiei

Pa – pretul de achizitie.

Sunt vizați atât traderii, cât și  producătorii de energie electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *