Comerțul cu energie electrică ne-a adus un deficit de 640 de milioane de euro, România este importator net. Importăm scump și exportăm ieftin

România a fost importator net de energie electrică în 2022, iar deficitul s-a ridicat la 640 de milioane de euro, pentru doar primele 11 luni. Bulgaria a fot principala rețea din care am importat, iar Ungaria principala rețea în care am exportat.

Importurile de energie electrică ale României s-au cifrat la 7,85 TWh în primele 11 luni ale anului trecut, iar exporturile la doat 6,54 TWh, potrivit ultimelor date de la Institutul Național pentru Statistică (INS), comunicate la solicitarea noastră.

Așadar, fizic, în primele 11 luni, România a fost net importator de energie electrică, cu un sold de circa 1,3 TWh, situație care s-a menținut până la sfârșitul anului.

Din punct de valoric, importurile de energie au costat 2,27 miliarde de euro, potrivit aceleiași surse, iar exporturile de energie s-au cifrat la doar 1,63 miliarde de euro. Așadar, după primele 11 luni, balanța energetică negativă a condus la un deficit comercial din schimburile de energie electrică de circa 640 de milioane de euro.

Socotind o medie pe baza datelor de mai sus, consumatorii români au plătit așadar 289 de euro/MWh pentru energia consumată din import, în primele 11 luni. Dacă ne uităm la exporturi, producătorii români au primit doar 249 de euro/MWh pentru energia vândută la export. Situația este explicabilă prin momentele în care au avut practic loc schimburile de energie eletrică. Dincolo de contractele ferme stabilite cu mult timp înainte, în general importurile de energie electrică ale României se fac în orele de vârf de consum, când producția națională nu poate susține consumul țării or, în acele momente energia are cel mai mare preț. Exporturile de energie au avut loc fie în orele de gol, când energia este mai ieftină, fie când a bătut mai mare tare vântul, în ambele situații prețurile fiind mai coborâte.

Din punct de vedere al exporturilor, cea mai mare cantitate fizică a mers spre Ungaria (3,4 TWh, mai mult de jumătate din total) și, evident, de acolo au venit și cei mai mulți bani, aproape 890 de milioane de euro.

Din punct de vedere al importurilor, cel mai mult a venit din rețeaua bulgară, de departe – 5,11 TWh în primele 11 luni ale anului, adică două treimi din totalul importurilor țării. La fel, tot acolo au mers majoritatea banilor plătiți în final de consumatorii românipentru energia importată – 1,46 miliarde de euro din toalul celor 2,27 miliarde.

Iată, detaliat, importurile și exporturile de energie electrică după primele 11 luni din 2022, fizic și valoric:

 

 

Pe ansamblul întregului an, producția națională de energie electrică a fost de 52,7 TWh de energie electrică, dar consumul net, chiar în scădere cu circa 8%, a fost mai mare, de 53,7 TWh, așa că și la nivelul întregului an România a fost importator net de energie electrică. Termocentralele au asigurat 19,3 TWh, hidrocentralele 14 TWh, centrala nucleară 10,2 TWh iar regenerabilele aproape 9,2 TWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *