Comănescu vrea să construiască centrale electrice de 1.000 MW pe gaze. Începe la Halânga

GSP Power, cea mai nouă divizie a Grup Servicii Petroliere, companie controlată de cunoscutul om de afaceri român Gabriel Comănescu, intenționează să se implice în construirea de noi capacități energetice, atât pe uscat cât și pe mare.

“Obiectivul nostru este să construim și să exploatăm centrale electrice. Este primul pas spre o rețea de centrale electrice flexibile, de 1.000 MW. Contez pe colaborarea cu autoritățile locale și centrale pentru a construi un pol de energie aici, la Severin”.

Declarația a fost făcută de Gabriel Comănescu la Drobeta-Turnu Severin, acolo unde a fost semnat memorandumul pentru primul proiect de acest fel, în parteneriat cu Romgaz: o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, care este acum în faliment.

Centrala pe gaze de la Halânga va avea o putere instalată de 150 MW, cu o eficiență de 48%, și va fi extrem de flexibilă. Poate fi pornită în 30 de secunde și poate ajunge la capacitatea maximă în mai puțin de două minute. Poate suporta mii de porniri și opriri rapide pe an, ceea ce o face potrivită pentru echilibrarea sistemului energetic național.

Alături de ea, proiectul implică și construcția unui parc fotovoltaic de 50 MW, care se va întinde pe un teren de 96 de hectare, din incinta termocentrale (o haldă de zgură ), care va fi inițial ecologizat.

Investiția va fi finanțată de GSP Power, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici. Comănescu a spus că, după ce va obține ultimele avize, va construi centrala în 12 luni.

Valoarea investiției nu a fost dezvăluită, oficialii GSP Power spunând că nu se va sări peste pragul de 600 de euro/kW instalat, pentru tot proiectul.

Comănescu vizează, pe lângă construirea a 1.000 MW în centrale electrice pe gaze pe uscat, și construcția de capacități de generare offshore și a spus că este interesat să participe la construcția oricărui proiect în zona offshore, dată fiind experiența pe care compania sa o are pe zona offshore.

“Acum construim o instalație suport pentru o centrală eoliană de 50 MW în Franța”, a exemplificat Comănescu.

Gabriel Comănescu, unul dintre cei mai bogați români, deține Grup Servicii Petroliere, singura companie românească de foraj offshore, specializată și în construcția de utilaj petrolier și servicii pentru industria petrolieră.

GSP Power este condusă de Carmen Neagu, care a ocupat în ultimii ani mai multe funcții de conducere în companii din sector. A fost director la Termoelectrica, ulterior la Electrocentrale București, apoi director pentru Romania, Bulgaria și Moldova al companiei americane General Electric (GE Energy), apoi membru (și președinte) în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. Din febriarie 2016 până în această vară, când a ajuns la GSP, a fost CEO al Energobit, cunoscută companie românească de servicii pentru industria energetică.

3 Comments

 1. Nu au zis nimic de cogenerare. Ar fi absurd sa construesti la Severin o termocentrala fara cogenerare. Poate imi scapa mie ceva.

  1. Fără cogenerare, eficienta proiectul este mica (46 %) si proiectul nu va fi fezabil. Severin are o mica parte de incalzire centralizata cu cazane pe pacură care poate fi preluata de aceasta noua centrala si astfel eficienta piate creste pana la 80%.

   1. Vezi ca mai e un articol in care zic ca vor pune centrale mici in puctele termice din oras.
    Aia pare fie doar termocentrala de varf gandita pentru cateva ore pe zi. De asta e capabila sa pornesca in 30 sec si sa reziste la mii porniri pe an. O ponesti la 19:00 si o inchizi la 22:00 si nopatea o tii inchisa pana la 08:00-09:00 dimineata. Nu poti sa faci cogenerare cu asa ceva. Zici ca o vor tine 24×7 iarna ?

    Iar acei 50MW de solar cred ca ii au sa treaca ca medie de limitarea UE de 450Kg/MWh pentru centralele noi. Si probabil asa e fezabil.

    Nu vad alta explicatie. S-ar fi laudata cu faptul ca fac cogenerare. Nu vad de ce ar fi secret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *